– Min analys var att det fanns en stor risk för att Alliansen, med passivt stöd av Sverigedemokraterna, skulle ta över regeringsmakten. Därför var det bäst att jag avgick.
KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
Han menar också att han inte hade gjort något fel i turerna kring Transportstyrelsen.
– Det där handlade om ett politiskt spel och inte om sakfrågor. De borgerliga uppträdde oansvarigt, men vi visade att vi var de vuxna i rummet.
Vill inte stämplas
Istället för att vara minister har Anders Ygeman blivit ledare för Socialdemokraternas riksdagsgrupp och ansvarig för valkampanjen inför riksdagsvalet nästa år.
Det betyder en fortsatt mycket central ställning. Men var i partiet står Anders Ygeman? Är han vänstersosse, mittensosse, gråsosse eller det som Leif GW Persson kallar blåsosse?
– Nja, jag tror att de där etiketterna är för endimensionella för att ha någon betydelse. Du kan också se att de som försökt plocka in folk i de olika beteckningarna har lyckats ganska dåligt.
Han får frågan om han är socialist.
– Ja, jag är socialist, demokratisk socialist och jag är det med stolthet och glädje!
Ett par av de viktigaste frågorna för Anders Ygeman är att lyfta de utsatta områdena och att integrera de nyanlända i det svenska samhället, två uppgifter som delvis sammanfaller.
– Nu har vi vänt samhällsekonomin och har stora överskott istället för underskott. Överskotten ska vi inte använda till skattesänkningar utan nu ska vi satsa på att motverka den snabbt växande ojämlikheten, något som tydligt syns i de utsatta områdena.
– Den offentliga servicen måste vara minst lika bra i dessa områden, skolorna måste vara minst lika som på andra ställen, detta är ett samhälleligt ansvar. Det behövs särskilda satsningar för att uppnå detta, basala saker i välfärden måste fungera överallt. Vi ser överraskande stora klassmässiga och sociala skillnader i hur till exempel sjukvården och skolorna fungerar.
– Vi måste också stärka polisen och tryggheten i dessa områden, men vi ska aldrig tro att batonger löser sociala problem.
”Vi ska vara stolta”
Anders Ygeman menar att vi nu ska fokusera på integrationen av de nyanlända, de stora överskotten i ekonomin ska hjälpa att integrera alla som kom under flyktingkrisen. Men överskotten ska inte användas till att ta mot fler flyktingar.
– Vi ska vara stolta över det vi gjort, men vi ska inte öka flyktingmottagandet. Sverige har tagit in flest asylsökande i världen, nu måste andra ta sin del. Vårt fokus måste vara att integrera och skaffa jobb till de som redan kommit till Sverige.
– Vi har och ska ha en restriktiv flyktingpolitik och inte ta på oss offerkoftan, nu får andra ta vid. Men samtidigt som vi har en starkare gränskontroll ska vi hitta bättre lagliga vägar för flyktingar att komma till Europa, och vi kommer att följda kvotsystemet.
Anders Ygeman välkomnar de begränsningar av vinsterna i välfärden som regeringen kommer att föreslå:
– De borgerliga sålde ut mina barns förskola och alla andra förskolor i området. Vår förskola köptes av förskolechefen för ett par hundratusen kronor. Första året gjorde han en vinst på över fem miljoner kronor. Det blev ett privat monopol och för oss betydde det att man ökade intaget av barn och skar ner.
– Följden blev en enorm vinstöverflyttning och en något sämre kvalitet, och jag förstår inte hur någon kan blunda för dessa effekter. Det finns alltför många exempel. Vi ska värna om både kvaliteten och skattebetalarnas pengar, varje bortslösad skattekrona är en stöld från skattebetalarna.
Anders Ygeman säger sig inte förstå hur någon kan vara mot att man reglerar vinstnivåerna:
– De borgerliga har alltför stor förståelse för de privata företagens övervinster.
Upprörs av vårdvinster
Det är tydligt att Anders Ygeman brinner för vinstbegränsningarna och ser det som en viktig valfråga, men bara när det gäller skola och äldreomsorg. När det gäller vården finns idag inga förslag om att stoppa övervinsterna, trots att Anders Ygemans berättelse om utförsäljning av förskolor lika gärna kunde handlat om vårdcentraler.
– Vi måste begränsa vinsterna inom vården också, men vi måste ha ett mycket bättre system än vi hittills har fått fram. Det krävs mer utredning och vi måste ha med oss de anställda och även en del av utförarna inom sjukvården.
Signalerar förändringar
När det gäller infrastrukturinvesteringar signalerar han förändringar. Under Alliansens tid har stora samhällsinvesteringar gjorts i samarbete mellan samhället och privata kapitalintressen – så kallad OPS (offentlig-privat samverkan) – som Nya Karolinska och Arlandabanan.
– Jag tvivlar starkt på att det blir mer OPS, vi har dåliga erfarenheter. Men OPS är inte ett bra finansieringsinstrument, utan det handlar mer om att om vi kan korta byggtider genom den finansieringen så att vi kan få fram nyttan tidigare än genom anslagsfinansieringar.
– Problemet är bara att du inte har ett bra och ett dåligt, eller två bra alternativ att välja mellan, oftast har du två halvdana alternativ. Arlandabanan och Nya KS är hemska, men titta på Västkustbanan som är anslagsfinansierad, den är fortfarande inte klar efter jag tror det är 19 år. Det saknas fortfarande en tunnel.
Att en särskild statlig kapitalbudget skulle ge ett bättre utfall för infrastrukturinvesteringar tror inte Anders Ygeman eftersom han menar att behovet på nya investeringar kommer att dyka upp varje år.
– Kommer det ständigt nya investeringar gör det ingen skillnad om man kallar det kapitalbudget eller om man tar det över statsbudgeten varje år. Investerar man i infrastruktur kommer man att ha mindre pengar att lägga på sjukvård eller äldreomsorg, det kommer man aldrig runt. Därför måste sådana investeringar vara så bra att de lever på egna meriter och det löser man inte genom att ge dem en egen kö.
Stänger inga dörrar
Är han förbrukad som minister eller kommer han tillbaka? Anders Ygeman ler lite förläget och vänder och vrider på sin kaffemugg med Djurgårdens logga på (trots att han bor i Stockholmsstadsdelen Årsta som är klart Hammarby-territorium är han djurgårdare).
– Om jag ska bli minister igen är väl egentligen inte för mig att svara på, det är ju regeringsbildaren som avgör. Jag kan väl konstatera att det genom historien funnits både bra och dåliga exempel på statsråds-comeback, så just den frågan passar jag på.
Ygemans viktigaste valfrågor
Ska vi utveckla samhället eller sänka skatterna?
Hur ska vi få flyktingarna och framför allt kvinnorna i arbete?
Hur ska vi minska antalet socialt utsatta områden?
Hur ska vi öka tryggheten?
Korv i ugn
Anders Ygeman avslöjade för ett par år sedan att familjen har en rullande 28-dagarsmeny för att underlätta vardagen. Efter det fick han utstå vissa kommentarer för sina simpla matvanor. Men han uppskattar fortfarande de korv i ugn: ”Underbart gott! Jag äter det var fjärde vecka. Varje termin har vi ett familjeråd som bestämmer vilka rätter som ska finnas med i det rullande schemat. Korv i ugn är en favorit. Liksom kräftpasta.”