I april skrev vi om Fens, Feministiskt nätverk för sjuksköterskor, som har kavlat upp ärmarna för att få till förändring inom sjukvården. Vi ringde upp Malin Espelund, som är en av grundarna, för en uppdatering.
Hur har det gått?
– Det har gått väldigt bra, vi har fått jättemycket positiv respons. Många hör av sig och organisationer har velat att vi ska vara med på olika tillställningar, som till exempel Kampanjen för gemensam välfärd och Göteborgs feministiska nätverk. Vi är främst två stycken som samlar information och vi var ute på 1 maj och vi var på Nordiskt forum och försökte att sprida ordet. Och så försöker vi samla information av andra sjuksköterskor som vill berätta sina historier.
Hur har det gått med 24 000 kronors-kravet i Göteborg?
– Nu har Sahlgrenska höjt ingångslönen till 24 000 och vi som har jobbat innan har också höjts upp till 24 000. Det har varit otroligt framgångsrikt. Det är häftigt att tänka att det är studenterna som har gjort detta själva, det är inte en facklig kamp eller en stor organisation utan det är ett gäng eldsjälar som har bestämt sig. Det är inspirerande.
Sist när vi sågs var ni oroliga för att ni inte skulle få semester – får ni det?
– Det har vi fått. På vår avdelning gick man ut med erbjudandet om att flytta semesterveckor till hösten och då få 5000 kronor extra per flyttad vecka. Det har folk gjort och på så sätt än en gång räddat skinnet på Sahlgrenska. I 17 år har man gått ut med det.
Har det varit samma summa i 17 år?
– Ja. Så nu är frågan om man ska diskutera det. Vi tyckte att det av princip är extremt dåligt att man lägger ansvaret på personalen och inte har bättre framförhållning.
– Pengarna är egentligen ovidkommande, det handlar om man har så dåligt med resurser att man inte kan se det långsiktigt. Sedan kan man fråga sig vilka som ska jobba för sjuksköterskorna i höst.
Är det något ni kommer att jobba med?
– Vi skrev en debattartikel i GP, som fick en del uppmärksamhet, och ville ha svar från Sahlgrenskas ledning och styrande politiker i regionen. Då svarade bland annat Kerstin Brunnström som är ordförande i Sahlgrenskas styrelse och jag fick mejl från Gert-Inge Andersson som är regionstyrelsens ordförande. Kerstin Brunnström ringde upp mig och kändes genuint intresserad och det kändes positivt. Men svaret i GP handlade mycket om att man visste detta och att man har varit väl förberedd. Och att man har öppnat extra vårdplatser för att inte belasta vårdavdelningarna – fast det är inte sant för under sommaren stänger man ju flera vårdavdelningar på hela Sahlgrenska. Jag jobbar på en strokeavdelning och vet att de stänger en del i Mölndal. Det innebär ju tyvärr inte att folk får mindre stroke under sommaren utan det resulterar i fler överbeläggningar. Som sjuksköterska är jag ålagd att rapportera missförhållanden som leder till farliga situationer. Och då är vårdgivaren ålagd att om inte åtgärda direkt så åtminstone sätta upp en plan på när problemet ska vara åtgärdat med ett datum. Det vill vi ha svar på, men man arbetar inte praktiskt i frågan. Det heter fortfarande att man gör vad man kan och försöker, men folk far liksom illa. Vi måste få en handlingsplan.
Vad har ni för planer för Fens?
– Just nu har vi lite sommarlov. Vi var väldigt hungriga i början och ville få till riktig förändring innan val och så, men så inser man att detta är en extremt trög instans och en väldigt underprioriterad fråga. Oavsett vem som vinner valet kommer detta att fortsätta att vara ett problem. Till hösten vill vi att nätverket ska växa med aktiva medlemmar och att vi ska finnas på andra platser än i Göteborg. Vi vill gärna jobba mycket med feminism inom sjuksköterskeyrket. Det är allt från hur det ser ut med att kunna ha en familj som sjuksköterska, att man är beroende av en partner för dagislämning och inkomst och så vidare. Det är så många aspekter i vårt yrke som behöver ha en feministisk synvinkel så det vill vi fokusera på. Och så vill vi jobba aktivt och föra samtal med politiker på ett tydligare sätt.