Vi kontaktar Marina Johansson (S) som är kommunalråd med ansvar för sociala frågor och frågar vart Georgeta Baicu och andra i samma situation ska ta vägen.
– Det finns olika alternativ. Vi har inlett diskussion om att utöka antalet platser på Stjärnklart och det finns andra lagliga möjligheter att bo på. Kommunen har det yttersta ansvaret utifrån vistelsebegreppet – om det är fara för ens liv och iskallt ute så kan kommunen ge bistånd till övernattningsplatser. Men hållningen som vi har fattat beslut om i fullmäktige är att vi måste behandla alla lika och man kan inte på egen hand bosätta sig utan tillstånd. Den principen är viktig att upprätthålla. Sedan är det som du säger så att det finns en stor utsatthet som gör att människorna kommer hit. Man är fattig och diskriminerad i sitt hemland och kommer hit för att försöka få ihop lite pengar. Vi har därför olika insatser från kommunens sida där vi anser att vi försöker stödja de socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgarna, säger hon och påpekar att kommunen har nattplatser, uppsökande verksamhet, förskola för romska barn med mera.
”Vi har vidtagit ett antal åtgärder”
Hon är inte inläst på det aktuella fallet med husvagnarna i Biskopsgården. Men en viktig principiell fråga är om kommunen tar hänsyn till mänskliga rättigheter. Leif Eriksson menar att det för den aktuella gruppen är ”ett akutläge och en omedelbar avhysning kan medföra fara för liv och hälsa, då de inte har något alternativ utan kommer att tvingas sova på gatan”. Han påpekar att det i brottsbalken finns ett stycke som säger ungefär att ett brott bör sättas i proportion till vilken nöd som föreligger. Så kallade proportionalitetsprinciper finns också i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och Europakonventionen för att skydda medborgare mot oproportionerlig myndighetsutövning. Men Marina Johansson tycker inte att kommunens agerande går stick i stäv med mänskliga rättigheter.
– Nej, i dagsläget ser vi det inte så. Vi har vidtagit ett antal åtgärder för den här gruppen. Sedan behöver mycket mer göras det håller jag absolut med om. Det finns ett långsiktigt arbete som Sverige gör med Rumänien där vi gärna vill bli en del i samarbetet med Bacau, som är den rumänska stad som de flesta kommer ifrån. Man måste jobba både här och nu i det akuta och här tycker jag att kommunen tar sitt ansvar utifrån vistelsebegreppet och vi försöker jobba på olika nivåer med denna frågan, säger hon.
Nu väntar kommunen också på hur regeringen ska ställa sig till den rapport som presenterades i måndags av regeringens samordnare Martin Valfridsson.
– Det här är en fråga för hela Sverige. Valfridsson menade att det bör bli ännu snabbare beslutsprocesser i avhysningsfrågan. Att vi i Sverige i dag inte kan medverka till att det växer upp större läger där människor lever i slum och misär likt det som var i Malmö. Jag tycker att vi hittills har bemött den här gruppen värdigt och med respekt, säger Marina Johansson.