I duggregnet på Stortorget i Örebro står Lennart Bondesson (KD) och talar med potentiella väljare. En av örebroarna som kommer in i stugan heter Angela Wallin. Hon är 38 år, förälder till två barn på fem och två år. Och hon arbetar inom omsorgen i Örebro. Hon har klart för sig vilka förändringar som hon vill ha.
– Jag vill ha mindre barngrupper i förskolan, säger hon.
Storleken på barngrupper är en av de punkter där majoriteten inte har lyckats att nå sitt mål under mandatperioden.
– Det är en av våra största utmaningar. KD vill fortfarande minska grupperna men vi ser att det kostar pengar. Det skulle kosta 100 miljoner i personalkostnader och 300 miljoner i investeringar att minska barngrupperna från 17 till 15 barn. För att man ska klara det föreslår vi att man ska höja taket i maxtaxan för de som tjänar mest, säger Lennart Bondesson.
Kvalitén i förskolan behöver höjas
Men förändringar i maxtaxan kräver riksdagsbeslut och det är i nuläget svårt att ge några löften kring. Även Lena Baastad (S) menar att en minskning av barngrupperna kräver mer pengar från staten.
– Vi ser att kvalitén i förskolan behöver höjas. Men vi vill hellre se mer statsbidrag till kommunerna än en avgiftshöjning i förskolan. Jag är stolt över hur vi har byggt ut förskolan under den här mandatperioden, men det finns mycket kvar att göra, säger hon.
Efter tre års gemensamt styre är C, KD och S nöjda med samarbetet och stolta över det som de har uppnått. Kompromisser har förstås varit nödvändiga. Och det finns frågor där politikerna inte har nått de resultat som de har lovat. Väljaren Angela Wallin nämner en av frågorna som hon tycker borde förändras.
– Bort med delade turer, och ge bättre arbetsvillkor till dem som jobbar inom vården, säger hon.
”Bakslag för jämställdheten”
De delade turerna och rätten till heltid har varit en fråga som majoriteten har haft svårt att ro i land. En mindre del av arbetsstyrkan har fått rätt till heltid och fler grupper ska få det under de närmaste två åren.
– Vi har arbetat febrilt för att uppfylla våra löften men det finns en del kvar att göra, säger Rasmus Persson (C).
Men oppositionen tycker att det är ett misslyckande att förändringarna inte har skett snabbare.
– Att grupperna i förskolan inte minskar, att människor tvingas att jobba deltid i stället för heltid och att timanställningarna inte har minskat är något som drabbar många kvinnor. Det ser jag som ett stort bakslag för jämställdheten, säger Murad Artin (V).