Att försöka kolla av läget specifikt i Göteborg, hur många människor inom hotell- och restaurang som blivit av med jobbet på ena eller andra sättet just här, visar sig snabbt vara ett omöjligt uppdrag. Men att branschen är en av de värst drabbade i coronapandemin råder ingen tvekan om.
– Vi har ingen möjlighet att jobba så just nu, och kan inte bryta statistiken på kommunnivå idag. Det är alldeles för osäkert och vi måste lägga våra resurser på annat. Det vi kan bidra med är hur det ser ut på riksnivå. säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket.
Mörk bild
I allmänna ordalag är det dock en mörk bild hon målar upp. Facket har hittills tecknat korttidspermitteringsavtal på 2800 lokala arbetsplatser över landet. Det omfattar nästan 34 000 individer.
– Vi har fortfarande ett allvarligt läge i branschen. Men det som vi ser är att det också är en väldig skillnad på vilken typ av verksamhet det gäller. Hotellen och besöksverksamheten står i många delar helt still. Vissa typer av restauranger rullar däremot på, medan vi har andra typer av restauranger som står mer eller mindre still. Så det är väldigt differentierat om man tittar på marknaden i stort.
Värst har det än så länge drabbat storstadsregionerna, men även den kurvan börjar planas ut och det börjar se mer eller mindre likadant ut i hela landet. Exakt hur många som faktiskt sagts upp och förlorat jobbet går inte att säga än.
– Vi har mottagit varsel på 16 500 personen. I nuläget kan jag inte svara på hur många som faktiskt blivit uppsagda. Det är för tidigt att se eller kunna korsköra de siffrorna i våra system, säger Malin Ackholt.
En stor prövning
För Hotell- och restaurangfacket har det naturligtvis också varit en stor prövning med många rädda och oroliga medlemmar och ett antal ärenden långt över det vanliga att behandla.
– Sedan början av mars har vi tillfört väldigt mycket resurser till vår egna organisation, samtidigt som vi varit tvungna att säkra upp vår egen personal så vi kan ta hand om både medlemmar, presumtiva medlemmar och arbetsgivare. Så vi har fått tillföra många fler händer i verksamheten för att få det här att fungera. Men vår uppfattning idag är att vi ligger i fas i hela landet och håller tiderna i förhandlingar.
Många är oroliga
Malin Ackholt sätter sig själv vid telefonslussen också om hon får tid över. Hon säger att många som hör av naturligtvis är oroliga, men även vill ha rena faktasvar.
– Många som blivit varslade, uppsagda eller permitterade undrar vad som händer med dem nu. Men det är även ett väldigt tryckt från arbetsgivarsidan. Vi har aldrig varit med om något liknande det gör ju också att inte heller arbetsgivarsidan har någon kunskap och har ett helt nytt regelsystem att förhålla sig till.