– Jag säger aldrig nej till något, säger Faten Atie och berättar om när hon en gång ensam lagade falafel till hundra personer vid ett lokalt arrangemang. Hon missar sällan någon av tillställningarna i stadsdelen och är helst med och bidrar på något sätt.
Energin får hon av sina kollegor på Bergsjögården. Särskilt mycket energi får hon av teamet hon jobbar med på helgerna.
– Vi ger varandra en känsla av att, ”yes, vi måste göra det”.
De andra i helgteamet kallar henne för khalto, arabiska för moster. Men framförallt är det barn och ungdomar som brukar kalla Faten Atie för det. Inte för att hon med sina 40 år är gammal, skrattar hon, utan som ett sätt att visa respekt. Folk vet vem hon är.
Två minuter till jobbet
Faten Atie kommer ursprungligen från Libanon och i tioårsåldern flyttade hon till Sverige med sina föräldrar. Efter en tid i Jönköping och Trelleborg flyttade hon till Göteborg och har bott i Bergsjön sedan 20 år tillbaka.
– Jag har två minuter till jobbet. Det här är mitt hem, jag känner mig trygg alla tider på dygnet och känner alla ungdomar. Om jag ser dem göra något dumt, om de till exempel står och röker på fel plats, kan jag gå fram och säga till. De har respekt för mig.
Grunden är att ge ungdomarna kärlek. Det gör hon genom att prata med dem som om hon vore deras förälder – en förälder som skojar mycket med sina barn. Hon tycker det är viktigt att det finns vuxna som håller utkik och hör av sig till föräldrar i fall deras barn gör något de inte borde. Att det skulle påverka ungdomarnas tillit till vuxna tror hon inte.
– De kanske blir arga först. Men min ena dotter har berättat att hon hört mina gamla ungdomar som gått på fritidsgården, och som nu är vuxna, säga att de är tacksamma för att jag gjort så.
Får lika bra uppfostran
Faten Atie tycker inte att bilden som en del utomstående har av att barn och ungdomar i Bergsjön skulle vara stökigare än andra stämmer. De får en lika bra uppfostran här som någon annanstans, hjälper gamla människor att bära sina matkassar och ber om ursäkt när de gör fel, berättar hon. Men hamnar de i dåligt sällskap är det klart att de kan göra saker de inte borde.
– Ungdomarna är snälla och bra, jag förstår inte varför en del hamnar fel när de blir äldre, säger hon och funderar högt på om det kan bero på att de fått för mycket serverat under uppväxten. De får iphones, playstations och märkeskläder och utan drömmar att själva uppfylla har de kanske inte något mål att sträva efter, resonerar hon.
Själv har hon tre döttrar och en son. Förutom att träna på gym tillbringar hon en stor del av sin fritid med dem, framförallt med sina döttrar. De lagar ofta mat ihop, går på bio eller Liseberg, promenerar i naturen. Hon försöker vara deras kompis som de kan berätta allt för, berättar hon. De i sin tur stöttar henne och det är tack vare dem hon har tagit sig dit hon är idag.
Brinner särskilt för tjejer
Faten Atie brinner för alla barn och ungdomar, men lite särskilt för tjejer. Hon drog igång kvinnodagsfirandet på Bergsjögården för fem år sedan och fritidsgården har numera en tjejkväll i veckan för att locka dit fler tjejer. Nu är könsfördelningen på besökarna nästan jämn, berättar hon.
– Det är en frihet för dem att komma hit och göra roliga saker, vi har till exempel en gympasal och playstation. Det är ju inte så att tjejer bara kan laga mat, de kan göra allt.
Driver mamma-barn-läger
Hon är också en av dem som driver Bergsjöns mamma-barn-läger som har hållits de senaste tio somrarna. Där kan mammor som vill lära sig mer svenska och deras barn åka tillsammans till en lägergård och sola, bada och öva på språket. Förra sommaren hölls två läger där totalt 120 personer deltog.
– Jag hade tjatat länge på en av mina vänner att åka med och förra året gjorde hon äntligen det. Hon sa att det var det dummaste hon gjort att hon inte följt med tidigare.