Beskedet kommer dagen efter att Alliansens partiledare gått ut med att de är beredda att tvinga bort de ansvariga ministrarna genom en misstroendeförklaring i riksdagen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De har hotat med misstroendevotum även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men statsministern låter honom sitta kvar. Löfven är uppenbart irriterad och kallar oppositionens agerade oseriöst. Han vill inte svara på frågan om vad som händer i framtiden.
– Jag vill inte ha ett politiskt kaos i Sverige, säger Stefan Löfven.
Det är andra gången på kort tid som oppositionen tar till hotet om misstroendevotum som vapen för att få sin vilja igenom. I mitten av juni meddelande Alliansen att de på det viset planerar att stoppa tre skattehöjningar i höstens budget. Agerandet är nytt i svensk politik, enligt Helena Wockelberg, statsvetare vid Uppsala universitet. Även tidigare har det dock kommit enstaka hot om misstroendevotum som fått stor uppmärksamhet i medierna och lett till att ministrar tvingats avgå.
– Det som sticker ut här är att det är flera enskilda ministrar som hotas. Att det är så många och att oppositionen använder det här skramlandet ganska intensivt under en kort tidsperiod, säger hon.
– Sedan kan man fråga sig vad det är uttryck för. Vi har en svag regering och en opposition som kämpar för att hitta något sätt att vara opposition, och väljer det här konfrontation på det här sättet, säger Helena Wockelberg.
Historiskt ovanligt
Historiskt är det ovanligt med misstroendeomröstningar i Sverige. Endast sju stycken har genomförts sedan 1980, och av tradition har det handlat om en annan typ av frågor.
– Hittills har det varit en väldigt exceptionell åtgärd. Men om man börjar skramla titt som tätt så vattnar man ju ur effekten på något sätt, säger Helena Wockelberg.
Marja Lemne, S-märkt statsvetare vid Södertörns högskola, betonar att det rör sig om hot som hittills inte har verkställts. Det mesta tyder på att oppositionen inte är beredd att göra allvar av hoten, menar hon. Inte minst för att både Moderaterna och Liberalerna just nu har fullt upp med att avgöra vem som ska leda respektive parti i framtiden.
– Man måste dra slutsatsen att de inte är beredda att dra det hela vägen. De är upptagna av sina egna interna strider, säger hon.
Flera ministrar i den nuvarande regeringen har trots det uttryckt oro för att misstroendevotum nu kommer att användas som politiskt vapen snarare än ett sätt att granska ministrar som misskött sig.
– Det här är något helt nytt. Jag tror att det är hetsporrarna i Alliansen som har fått bestämma, och då kan det bli så här tokigt, sade Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, i en intervju med TT i slutet av juli.
Även om hoten om att misstroendeförklara ministrar inte verkställs så tycks de ha stor inverkan på politiken. I fallet med it-skandalen på Transportstyrelsen petade Löfven både Anders Ygeman och Anna Johansson utan att hotet om ett misstroendevotum blev verklighet. Och när det gäller skattehöjningarna i den kommande budgeten har det den senaste veckan kommit uppgifter som säger att två av de tre planerade skattehöjningarna stryks. Allt för att blidka oppositionen.
Två tänkbara scenarion
Om oppositionens nya taktik blir framgångsrik sätter det utan tvekan statsministern i en svår sits.
– Då tappar statsministern ett av sina absolut viktigaste privilegier – att utse ministrar. Då blir han en svag statsminister. Om oppositionen dessutom gör det svårt att driva igenom budgeten, som är regeringens viktigaste instrument, börjar man närma sig punkten där det blir svårt att fortsätta regera, säger Helena Wockelberg.
Hon tror att det finns två tänkbara framtidsscenarier.
– Vi kanske måste vänja oss vid att ha flera regeringskriser, att regeringarna inte kan sitta fulla mandatperioder. Det är ett framtidsscenario. Det andra är att man blåser liv i samarbetskulturen på något sätt, säger hon.
För om Sverige ska ha kvar dagens val- och partisystem, med många småpartier, är möjligheten för oppositionen att fälla regeringen med misstroendeförklaringar något som inte går att bortse från.
– De små partierna kommer att finnas i riksdagen. Vi kommer att ha svaga regeringar där uppgörelser är nödvändiga. Då måste partierna hitta ett sätt att göra uppgörelser. Det är en viktig, viktig fråga för samhället just nu.
Marja Lemne tror att det nya sättet att använda misstroendevotum kommer att påverka det politiska arbetet, och det skulle kunna få allvarliga konsekvenser.
– Ja, om hoten leder till den yttersta konsekvensen att regeringen inte agerar i lägen där det är allvarligt för Sverige och man behöver fatta beslut. Många frågor kan man skjuta på, men inte alla. Om pensionssystemet exempelvis behöver revideras så är det inte bra att det blir liggande i 20 år. Det är allvarligt, säger hon.
Juni 2017
Höstbudgeten
I mitten av juni enas Alliansen om att stoppa tre planerade skattehöjningar i höstbudgeten genom att begära misstroendeförklaringar mot ansvariga ministrar. Det handlar om flygskatten, beskattning av småföretag och brytpunkten för statlig skatt. SD ställer sig bakom Alliansen i kravet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Augusti 2017
Två höjningar slopas
I slutet av augusti uppger källor till Dagens Industri att regeringen är beredd att dra tillbaka två av de tre föreslagna skattehöjningarna. Endast höjningen av flygskatten väntas bli kvar i höstbudgeten, som regeringen ska lägga fram den 20 september.
Juli 2017
It-skandalen
Den 26 juli går Alliansen ut med att man riktar misstroende mot de tre S-ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist för deras agerande i samband med it-skandalen på Transportstyrelsen.
Juli 2017
Två minstrar petas
Dagen efter kallar Stefan Löfven till presskonferens där han meddelar att två av ministrarna petas.