BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– En av oss hade upplevt "slut-shaming", när hon skaffade pojkvän blev hon kallad för hora bakom ryggen. Det är ganska vanligt.
– Sedan är det väldigt vanligt med utfrysning över huvud taget, att tjejer som hamnar i konflikt försöker få över andra på sin sida mot varandra. Oftast i skolmiljö, säger Henrietta Bihre, och förklarar att hon ofta upplever att tjejer angriper varandra bakom ryggen, och då ofta med kommentarer om utseendet.
Trodde på svag respons
Under sommarjobbet hos Barnombudsmannen genomförde de fem tjejerna en enkät genom kanaler på sociala medier och lappar som sattes upp ute på stan. De trodde att responsen skulle bli svag eftersom de inte hade särskilt mycket resurser att föra ut frågorna, men till slut hade de samlat in över 800 svar. 70 procent av de svarande tjejerna sade att de upplever att stämningen tjejer emellan är dålig, och att de har upplevt elakheter från andra tjejer.
– Tjejer är en förtryckt grupp, som utsätts för övergrepp och inte får mycket uppmärksamhet. Då borde vi hålla ihop, men i stället verkar det leda till att vi konkurrerar om utrymmet, säger Lisa Weyhenmeyer, som tycker att det är viktigt att frågan får mer uppmärksamhet.
– Det är också mycket lättare att vara elak mot någon anonymt på webben än i verkligheten. Men en positiv sak var att det var en ganska liten andel tjejer som svarade att de hade blivit angripna på internet.
Enkäten, som inte bygger på ett vetenskapligt utvalt underlag utan helt baseras på frivilliga svarande, ger också en fingervisning om hur unga tjejer mår och vilka attityder de möter i samhället.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– 70 procent svarade att sexuella trakasserier är ett stort problem i Uppsala kommun och nästan lika många tyckte att jämställdheten i kommunen kan bli bättre, säger Lisa Weyhenmeyer.
Några av de som svarade på enkäten hade också lämnat detaljuppgifter om miljöer där sexuella trakasserier är vanliga.
– De allra flesta svarade att det kan hända var som helst. Men några nämnde vissa platser, som Stora torget och centralen på kvällen, och nationerna. Några gym och idrottsklubbar nämndes också, berättar Henrietta Bihre.
Vill ta det vidare
Nu vill gruppen ta sitt projekt ett steg längre. I oktober arrangerar de en konferens på Uppsala konsert och kongress, dit de hoppas att unga tjejer från alla läger – inte bara etablerade organisationer – ska känna sig välkomna. Där vill de skapa en dialog om hur läget är, hur det kan bli bättre och hoppas även kunna överlämna förslag till kommunens politiker om vad som kan göras.
Vad tror ni själva att man kan göra på en politisk nivå?
– Det är svårt att veta, men till en början är det viktigt att bara lyfta diskussionen och uppmärksamma problemet, säger Lisa Weyhenmeyer.
– För frågan om sexuella trakasserier uppmärksammas och det görs insatser, men tjejers konkurrens är det inte många som pratar om.