BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi hade ändå tur, min pappa släpptes efter sina sex månader och mina föräldrar kunde komma efter oss till Sverige innan folk började skickas i väg till koncentrationsläger. Däremot har jag två fastrar som försvann, säger Lisa Granér.
Bär på Förintelsens arv
Hon är en av alla de svenskar som bär på Förintelsens arv, som har vår tids största folkmord som en del av sin släkthistoria. Hon är också en av dem som har reagerat på att Sverigedemokraterna är med och arrangerar Förintelsens minnesdag i Göteborg. Något som har fått Vänsterpartiet att dra sig ut arrangemanget. Lisa Granér och många andra av Göteborgs judar kommer inte heller att vara med.
– Sverigedemokraterna har sina rötter i nazismen, och det finns många exempel på antisemitiska uttalanden från dem trots att de säger att de tar avstånd från nazism. Och inte minst står de fortfarande för en politik där man gör skillnad på människor, även om det i dag är allra tydligast att det är muslimer de vill isolera, säger Lisa Granér.
Gradvis förskjutning
Hon menar att Sverigedemokraternas politik går emot det som minnesdagen handlar om – att lära av dåtiden.
– Det är lätt att tänka att SD inte är så farliga, att bli lite blind. För det handlar ju om små förskjutningar, om små steg i taget. Den här dagen är det viktigt att vi identifierar de små stegen, att vi ser vad de kan leda till. Det var ju just den gradvisa förskjutningen som gjorde att människor inte insåg vad som höll på att hända i Tyskland.
I Göteborg har Sverigedemokraterna varit med som medarrangör sedan 2010. Att få, fram till nu, har reagerat över det ser Lisa Granér som ett tecken på att en förskjutning redan har skett. Sverigedemokraterna har blivit rumsrena. Henry Ascher, barnläkare, människorättsaktivist och jude, håller med om det.
– Det är djupt problematiskt att de står som medarrangör. Det bidrar till normalisering av precis de politiska ståndpunkter och handlingar som var viktiga i framväxten av Förintelsen, säger han.
Föra rösterna vidare
Henry Ascher ska själv tala under Vänsterpartiets ljusmanifestaion på fredag. Han hoppas att det trots allt kommer att bli en dag för att hedra nazismens offer, men också en dag för att påminna om vad det var som gjorde Förintelsen möjlig. I en tid när de som själva kan berätta om sina erfarenheter från koncentrationslägren blivit allt färre tror han att det är extra viktigt.
– Det finns inte många kvar som kan berätta, men vi måste föra deras röster vidare, vi måste fortsätta lära av historien. En del menar att det inte går att dra paralleller mellan det som händer i dag och det som hände då eftersom inget kan jämföras med Förintelsen, att det är att förringa den. Men det handlar ju om att jämföra med det som ledde fram till den, att vara känslig för tendenserna innan det har gått för långt, säger Henry Ascher.
Känner sig utsatta
Både Henry Ascher och Lisa Granér menar att många av de judar som lever i Sverige idag känner sig utsatta. Det visade sig också i den debattartikel som GP publicerade av bland andra Lisa Granér. Över 40 personer skriver under texten – men nästan alla väljer att göra det anonymt på grund av hotbilden mot judar. Också Mirjam Katzin, Vänsterpartist och medlem i judiska församlingen i Malmö, menar att det finns en reell hotbild.
– Det gör det absolut. Det finns en föreställning att anti-semitismen skulle vara avskaffad, men den förekommer fortfarande i flera skepnader, säger hon.
Vi blundar
Kanske bidrar också den bilden till att SD tillåts vara med som medarrangör, menar hon.
– Att de får vara med och arrangera är ett bevis för normaliseringen, att vi blundar för vilka SD faktiskt är och även för att judar fortfarande är en utsatt grupp, säger hon.