– Det finns en bild av att fascismen bara ska klampa in en dag, men det sker ju i små förskjutningar hela tiden, inte bara i enskilda ledarskribenter på högerkonservativa tidningar som har som uppdrag att vara bärare av visst tankegods. Det har också sipprat ned i till exempel public services frågeställningar. Det är ett nyspråk som har en särskild ideologisk grund och som man borde granska journalistiskt och diskutera i stället för att bara godta, säger Mireya Echeverría Quezada.
Åsikter får ge vika
Hon är chefredaktör och ansvarig utgivare på Kontext, som nästa år ska lanseras som en tvärmedial nätbaserad tidskrift. Redaktionen vill verka för en journalistik som hon menar saknas idag, en som synar de fascistiska strömningar och språkliga förskjutningar som enligt Mireya Echeverría Quezada präglar de mediala och politiska landskapen.
– Det vi tänkte var att om de här frågorna ställs idag, vilka frågor kommer vi då tycka är helt normala att ställa om fem, tio, femton år? Vi vill skapa Kontext för ett framtida politiskt landskap, säkra en medial plats där en journalistisk etisk ståndpunkt är att fascism inte är okej. Det är som att journalistiken alltid ska befinna sig i en påhittad mittfåra, att man ska förhålla sig ”oberoende” till den fascistiska strömning som finns idag som vilken som helst, men det är ju inte vilken strömning som helst.
Mireya Echeverría Quezada har tidigare startat antirasistiska, feministiska medieplattformen ”Rummet”, varit chefredaktör för Bang och är nu producent för en poddserie till RFSL. Nu vill hon med Kontext skapa en nättidskrift med traditionell journalistik i ett något långsammare tempo, där åsiktsjournalistik och snabba nyheter får ge vika för längre reportage, essäer, serier och poddar. Mireya Echeverría Quezada och flera av de andra tio som nu utgör redaktionen har bakgrund i kollektiva, antirasistiska rörelser och i arbete med hbtq-frågor.
– Vår redaktion kommer inte direkt behöva gå en grundläggande hbtqi-utbildning eller dramatiskt sätta på sig en skottsäker väst när vi åker till orten, eller ha problem med att hitta personer med migranterfarenheter att intervjua. Vi besitter jättemycket kompetenser som brukar efterfrågas bland journalister, säger hon.
Sex och etikett
Än så länge är det ingen i redaktionen som tagit ut lön, och det finns heller ingen förväntan på att kunna göra det på ett tag. Mireya Echeverría Quezada är inte orolig för finansieringen, trots att många andra tidskrifter jagar prenumeranter för att inte gå under. Kontext har en ekonomisk plan som hon inte vill gå in närmare på, men det handlar också om att göra relationen mellan läsare och medieproducenter på ett annat sätt, berättar hon.
– Man behöver sätta upp nya kontrakt mellan läsare och lyssnare och medierna, om folk vill att vissa medier ska existera. I framtiden kommer det fortsätta etableras nya betalsätt som Swish, men det måste sättas i system för att funka med all byråkrati i övrigt, säger hon.
Utöver att täcka samhälle och kultur kommer Kontext också skriva om ”livet” – de frågor som enligt Mireya Echeverría Quezada ofta förpassas till tjejtidningar eller bilagor riktade till kvinnor. Om relationer, sex, om psykisk ohälsa och vett och etikett.
– Det går att göra med så många perspektiv som inte görs nu. Som vett och etikett med glimten i ögat, om man har en migrantbakgrund till exempel. Hur gör man när man blir inbjuden till någons sommarstuga första gången för ett midsommarfirande? Eller psykisk ohälsa, det beror ju bland annat på vilket tryck man utsätts för i sin vardag beroende på vem man är i det här samhället, säger hon.