För ett år sedan anställdes Karin Lundahl av Folkets Bio med uppdraget att marknadsföra den lilla biografen på Tändsticksområdet. Nu behöver bion framförallt fler medarbetare som vill arbeta ideellt.
– Det är väldigt kul, om man är film- och kulturintresserad, säger Karin Lundahl.
Förra söndagen var det säsongspremiär på Folkets Bio, då Ruben Östlunds kritikerrosade film Turist visades. En lite ovanlig startfilm; filmutbudet på Folkets Bio är inriktat på så kallad smalare film. De stora publikdragarna får de kommersiella filmstäderna ansvara för.
– Poängen med oss är ju att bredda filmutbudet i stan, säger Karin Lundahl.
Folkets Bio bildades av Stefan Jarl och Ulf Berggren 1973 i Stockholm. På senhösten 1984 bildades en lokal avdelning i Jönköping och drygt ett år senare, den 25 november 1985, var det dags för första premiären. Då visades den prisbelönta norska ”Löperjenten” på Stadsbibliotekets biograf Fokus. 1987 flyttade man över till Kulturhuset på Tändsticksområdet, där ett gäng entusiaster byggt om ett gammalt bilgarage till biograf.
Förutsättningen för verksamheten är ideella krafter. I dagsläget är man ett drygt tiotal personer som jobbar ett antal kvällar i månaden med att visa film. En vanlig kväll agerar en medlem maskinist och två medlemmar säljer och klipper biljetter.
Den slimmade organisationen och framförallt det ideella arbetet gör att biljettpriset kan hållas lågt i jämförelse med filmstäderna: 80 kronor per film. 70 kronor för alla under 26 år.
Kamp för överlevnad
Nu vill föreningen växa, fler medlemmar behövs. Till att börja med siktar man på ett 20-tal. Fast det är en kamp att locka nya medlemmar säger Karin Lundahl:
– Det är svårt att få folk att jobba ideellt numera.
2013 var ett förhållandevis dåligt bioår, säger hon. Det var ganska tunt med publik vid många visningar, även om det fanns undantag. Lokala filmen Falks grav, om det beryktade rånmordet i Sandhem på 1800-talet, drog storpublik. Biografen fick ordna extraföreställningar.
– Falks grav var superpopulär, det var fullsatt.
Folkets Bio har fått kämpa för sin överlevnad. För några år sedan såg det riktigt illa ut, då den tekniska utvecklingen och digitaliseringen krävde dyra investeringar. Bion räddades i sista stund när kommun och stat beviljade runt en halv miljon kronor till digitaliseringen. Nu kan bion erbjuda filmvisningar med betydligt bättre bild och ljud.
För att marknadsföra biografen och locka nya medlemmar besöker Karin Lundahl arbetsplatser och skolor. Nyligen var hon på June Folkhögskola vid Juneporten.
– Flera visade intresse, säger Karin Lundahl.
Det finns flera fördelar med att engagera sig i föreningen. Främst möjligheten att få se nya filmer gratis och då smala filmer som man kanske annars hade missat.
– Man får också rabatt till filmfestivaler och möjlighet att åka på lanseringsmöten, då kommande filmer presenteras, säger Karin Lundahl.
Medlemmar i föreningen är en ganska blandad skara, berättar Karin. Några är pensionärer, den yngsta lämnade gymnasiet i våras. En tydlig obalans finns dock: De allra flesta är kvinnor.
– Vi behöver fler män, helt klart, säger Karin Lundahl och skrattar.