Antropiska principen
Ett försök att lösa problemet med att liv tycks så ofantligt osannolikt och att vi ändå finns här. Principen syftar på idén att universums naturlagar och egenskaper kan härledas till människans uppkomst långt efter universums skapelse.
Det finns en stark och en svag variant av principen. Den starka varianten säger att universum är som det är för att vi ska kunna finnas. Den svaga säger endast att vi gör för stor sak av det faktum att vi faktiskt bara råkade hamna här.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ålder spelar roll
Sannolikheten för att liv uppstår på en planet är beroende av åldern hos det solsystem som planeten finns i. I ett ungt solsystem är risken stor att kosmiskt bråte fortsätter virvla runt och slå ned på solsystemets planeter, vilket ger ogynnsamma förutsättningar för livet att etablera sig.
3,95
Det är den senaste uppskattningen, räknat i miljarder år, av hur gammalt det äldsta livet på jorden kan vara. Det är forskare som hittat kolatomer inbäddade i klippor i Kanada vars speciella egenskaper tyder på att det handlar om kol som varit del av biologiskt liv. På vilket sätt? Därför att den övervägande komponenten i proverna forskarna tittat på varit kolisotopen kol-12, som är den isotop vårt kolbaserade liv helst använder sig av.
Drakes ekvation
Så kallas en kontroversiell ekvation som radioastronomen Frank Drake skapade 1961 för att uppskatta hur många högteknologiska civilisationer som kan finnas i Vintergatan vid en viss given tidpunkt.
Så liten är sannolikheten att vi är ensamma i Vintergatan
Med utgångspunkt i senare års rön om exoplaneter – samt med en modifierad version av Drakes ekvation – har forskarna Adam Frank och Woody Sullivan räknat ut att oddsen är en på 60 miljarder för att vi på jorden är Vintergatans enda avancerade civilisation.
Baserat på antal stjärnor i galaxen och uppskattningen att det går en stjärna på miljonen med intelligent liv omkring sig borde det därför finnas omkring 300 000 andra avancerade civilisationer bara i vår galax.
90,68
Så brett i miljarder ljusår mätt är vårt observerbara universum enligt ny data från europeiska rymdstyrelsen Esa:s senaste uppskattning. De kan tyckas märkligt med tanke på att universum bara är 13,8 år miljarder år gammalt, men under denna tid har tomrummet mellan galaxerna expanderat, vilket gjort att det helt enkelt skapats mera rum mellan oss och de mest avlägsna objekten i universum. Vilket också betyder att det finns en massa plats för livet att pröva sig fram på.
Guldlockzonen
Syftar på den beboeliga zon runt en stjärna som ger förutsättningar för liv. Bygger på antagandet att liv kräver tillgång till flytande vatten, ett visst atmosfärstryck och inte alltför stora temperaturväxlingar, vilket alltså kräver att en planet befinner sig på ett optimalt avstånd från en stjärna. Förutom avståndet till solen spelar också planetens storlek en viktig roll, eftersom denna bestämmer förutsättningar för att hålla kvar en atmosfär, vars sammansättning är ytterligare en faktor för liv.
Liv ur intet
De som håller fast vid en religiös världsåskådning brukar peka på den minimala sannolikhet som finns för att liv skapas av sig själv, med tanke på allt som måste samverka för att detta ska ske. 2014 meddelade dock ett gäng forskare i Cambridge att de av en slump lyckats framkalla metabolism utanför celler, det vill säga utan inblandning av RNA, något som aldrig tidigare observerats.
Ett finjusterat urverk
Vetenskapen har kommit fram till att det finns ett gäng naturkonstanter, det vill säga förhållanden i naturen och universum, som av någon anledning är så fininställda att minsta avvikelse från dem i tidernas begynnelse skulle lett till ett helt annat universum med sannolikheten för liv reducerad till noll.