Sören Isaksson, 77, bor i närheten av platsen där en av knivattackerna skedde rum.
– Något sånt här tror man inte ska hända i en så här liten stad. De stängde affären och allt. Jag var inte uppjagad precis, men det kanske kommer efteråt. Det blir annorlunda när det händer en väldigt nära. När det är händer en bit ifrån så tänker man inte så mycket på det.
Larmet kom till polisen strax före klockan 15 på onsdagseftermiddagen. De initiala uppgifterna handlade om en man på Bangårdsgatan i centrala Vetlanda som gått till angrepp mot flera personer med ett tillhygge. Polisen ska till slut ha lyckats stoppa mannen genom att skjuta honom i benen.
Vänner blev vittnen
Nicola Van Elverdinghe, 16, går i skolan Vetlanda. Han berättar att några av hans vänner blev vittnen till attacken.
– De var på gymmet och kollade ned på parkeringen nedanför där de såg en man hugga en annan person i magen två gånger med en kniv. Efter det springer han in på Pressbyrån och hugger en pappa där. Vad jag har uppfattat det så sköt polisen honom vid Mogärdeskolan, först ett varningsskott och sedan ett skott i benet. Vad ska man säga? Det hade man inte förväntat sig. Det finns ju kriminalitet men jag hade aldrig trott att det skulle bli så här. Det tror jag alla känner. Speciellt när det sker mitt på ljusa dagen.
Mannens motiv är ännu okänt, men enligt personer som Aftonbladet pratat med var han ett välkänt ansikte i staden och ska enligt vittnen ha varit ”i dåligt skick”. Enligt handlingar från Migrationsverket väntade han också på besked om uppehållstillstånd efter att hans tidigare gått ut i november 2020.
Polisen utredde först händelsen som terrorbrott, men ändrade rubriceringen till enbart mordförsök vid lunchtid torsdag.
Under torsdagseftermiddagen meddelade polisen att ingen längre var livshotande skadad och att den misstänkte ska häktas. Samtliga skadade var män.
Håller kyrkan öppen
Carina Bardh (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Vetlanda, satt själv i möte med kommunstyrelsen när larmet kom.
Vet ni inom kommunen något mer om motiv och vad som hände?
– Nej, inte mer än ni. Min upplevelse är att det handlar om fel person på fel plats vid fel tidpunkt, att det handlar om desperation. Men jag vet inte, och heller inte om vi någonsin kommer att få veta det exakta motivet, säger hon.
De tre personer som kom in med livshotande skador ska befinna sig i stabilt tillstånd. Två andra personer ska vara allvarligt skadade, medan övriga tre bedöms ha måttliga eller lindriga skador.
Enligt Carina Bardh har kommunens Posom-grupp, det vill säga den grupp som hanterar psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och kriser, hållit Missionskyrkan öppen för medborgare som behöver stöd eller bara behöver prata om det som hänt.
– Igår kväll när jag pratade med dem var det ett 20-tal personer som befann sig där just då, säger hon.
”Tid att ta hand om varandra”
Den misstänkta gärningsmannen stoppades och greps i närheten av Mogärdeskolan. Men enligt rektor Åsa Wernersson-Thor fanns inga barn på plats vid den tiden.
– Barnen slutar tidigt på onsdagar så det var ingen här då. Men det som hände har ju inget med skolan att göra. Det vi gör nu är att följa rutinerna och ta hand om varandra, säger hon.
Anette Westlund, 51, är präst i Vetlanda församling. Under förmiddagen har hon pratat med de som jobbar i området.
– Jag är uppvuxen här. Det är klart att det blir en overklighetskänsla. Samtidigt har polisen gjort en fantastisk och snabb insats. Nu får vi hjälpa varandra att återställa tryggheten. Just nu är det tid för att ta hand om varandra och skapa trygghet. Det som har hänt väcker känslor hos alla, det rycker upp saker som folk har varit med om. Då får man finnas för dem och lyssna. Vi finns i Missionskyrkan och på stan. Så småningom ska vi tända en öppen eld vid kyrkan där man kan sitta och prata om det som har hänt.
Under torsdagförmiddagen höll Vetlanda kommun en presskonferens om dådet, men alla frågor om motiv och om den misstänkta gärningsmannen hänvisades vidare till polisen.
Under dagen kommer polisen att patrullera i staden för att skapa trygghet, svara på frågor och samla information till utredningen.
–Vi hoppas att Vetlandaborna ska kunna känna sig trygga, säger en av de patrullerande poliserna.