Samtliga partier utom Moderaterna var för att minska på antalet politiker i fullmäktige. Moderaten Gunnar Fransson menade att det inte fanns någon konsekvensbeskrivning vad en minskning betyder för Ljusnarsberg.
– Det blir ju inte mindre att göra, färre ledamöter måste göra mera arbete. Vi moderater är så stora att vi klarar oss men värre blir det för småpartierna, deras inflytande kommer att minska, säger Gunnar Fransson.
Ett annat argument som Moderaterna framförde mot färre antal ledamöter var att det blir en elit som håller på med politik.
– Det är svårt att få unga människor hit till kommunfullmäktige. Se er omkring, här sitter pensionärer eller kommunanställda. Unga människor som arbetar i den privata sektorn har svårt att få ledigt för politiska uppdrag, säger Gunnar Fransson.
Höll inte med
Miljöpartiets Natalie Pert tog sig själv som ett levande exempel på att Moderaterna har fel. Hon hänvisade till sin ålder och familjesituation.
– Jag är 28 år och har tre barn. Har skiftarbete och deltar i detta möte på arbetstid. Ljusnarsbergs kommun har några stora privata arbetsgivare med skiftarbete och jag är en av många i den situationen. Min arbetsgivare är förstående för mitt politiska uppdrag och det tror jag att andra också är, säger Natalie Pert.
Som skolan
Moderaternas argument att småpartierna skulle ta stryk av reformen bet inte heller på Hendrik Bijloo från Kraftsamling för Ljusnarsberg.
– Jämför med skolan. Minskar antalet elever i skolan så minskar ju resurserna. Rimligt att om antalet invånare i kommunen går ner så borde det bli färre ledamöter i fullmäktige. Det blir en väsentlig besparning eftersom partistödet följer antalet ledamöter, säger Hendrik Biljoo.
Även Vänsterpartiets Astrid Dahl kommenterade relationen mellan antalet invånare och kommunens politiker.
– Vi är redan en av Sveriges politikertätaste kommuner om man ser till hur få invånare Ljusnarsberg har per ledamot i fullmäktige. En minskning från 31 ledamöter till 25 är en anpassning till kommunens storlek, säger Astrid Dahl.
”Tråkigt med tomma stolar”
Ulf Hilding från Moderaterna är den politiker som skarpast profilerat sig mot reformen. Han tycker att det är ett framkastat beslut taget i största hast.
– Vi har inte en susning om hur den politiska organisationen kommer att se ut efter valet i år. Det kan bli en överraskning för väljarna, säger Ulf Hldning.
Till kommunfullmäktiges sammanträde som fattade det historiska beslutet dök inte två av ledamöterna upp. Det var Sverigedemokraternas invalda representanter som lös med sin frånvaro. Natalie Pert tar det som ytterligare ett skäl att det ska bli färre representanter i fullmäktige.
– Det är så tråkigt med alla tomma stolar. Sverigedemokraterna har representanter här men deltar inte. Partistödet går till hur många ledamöter partier har i fullmäktige och det rör sig om
15 000 till 16 000 kronor per år och plats. Onödigt att skattebetalarna ska stå för pengar som betalas ut oavsett om politikerna dyker upp eller inte, säger Natalie Pert.