Bilder: Emanu
Enkela Luta
Ort: Malmö.
Har gjort: Började volontärarbeta på Soppkök Malmö för två år sedan, när hon endast var 14 år. Efter ett år blev hon ansvarig för hygien, vilket innebär att hon nu ringer runt till sponsorer för att övertala dem att donera hygienartiklar. Stora delar av skolloven brukar hon tillbringa på ett boende för flyktingbarn, som hennes syster är chef för.
– Efter två år känner jag de flesta som kommer till Soppkök Malmö ganska bra, så det känns som att gå och träffa vänner. Vi ställer frågor om varandras liv. Jag vill ge tillbaka till samhället, vara den förändringen jag vill se i världen. När jag ser någonting som jag inte gillar försöker jag att göra en förändring, det tycker jag känns som en mänsklig skyldighet för alla egentligen.
Motivering:
”Enkela Luta är inte mer än 16 år gammal, men har redan förstått vidden och betydelsen av att hjälpa sin nästa. Genom ideellt arbete, såväl som genom personlig vänskap, tar hon sig an och hjälper samhällets mest utsatta.”
Carina Wellton
Ort: Haninge.
Har gjort: Är ordförande för Solrosuppropet, en fristående fortsättning på Påskuppropet 2011, som arbetar med att stå upp för utförsäkrade och sprida kunskap om samhällets allmänna försäkringar. Viktigt är också att uppropet granskar och kritiserar tillämpning, regerings- och riksdagsbeslut och uttalanden om socialförsäkringarna. I år har Wellton bland annat arbetat väldigt mycket med att lyfta diskussioner om socialförsäkringen inför riksdagsvalet.
Motivering:
”Sedan 2008 har närmare100 000 personer utförsäkrats i Sverige. Carina Wellton tar kampen för dem, trots att hon själv lider av en neurologisk sjukdom.”
Annika Elmqvist
Ort: Linköping.
Har gjort: Ordförande och ansvarig för Klimatriksdag 2014, som anordnades i Norrköping den 6 till 8 juni.
Målet med Klimatriksdag 2014 var att samla nätverk, organisationer och andra krafter som på olika sätt jobbat mot klimathotet och ville att klimatkrisen skulle bli en avgörande politisk fråga under riksdagsvalet i september. För att sätta press på riksdagspartierna enades man under manifestationen om några tydliga politiska förslag, som lämnades över till representanter från samtliga partier.
Motivering:
”Klimatkrisen är vår tids mest avgörande hot mot mänsklighetens fortlevnad. Annika Elmqvist har tagit initiativ till Klimatriksdagen, med syfte att lyfta upp frågan på den politiska dagordningen.”
Tillsammansskapet
Ort: Hela Sverige.
Har gjort: Tillsammansskapet är en plattform för nätverk och föreningar som arbetar med att stärka sammanhållningen i lokalsamhället. Utgångspunkten är att det är genom lokala initiativ och kontaktskapande människor emellan som vi bäst kan motverka rasismen. Tillvägagångssättet är att erbjuda mötesplatser där människor från olika kulturer och bakgrunder kan förenas och erbjuda varandra hopp, gemenskap och nya perspektiv.
Motivering:
”I ett samhälle där fördomarna och rasismen växer, till följd av ökade ekonomiska och sociala klyftor, behövs lokala initiativ för att människor från olika bakgrund ska kunna mötas och övervinna främlingsskapet sinsemellan.”
Jonna Boström
Ort: Göteborg.
Har gjort: Jonna Boström är grundaren av Rosenlundstödet som arbetar ideellt med att stötta och hjälpa Göteborgs prostituerade. Varje fredag är de på plats i Rosenlund, som kallas Göteborgs Red Light District. De har med sig fika, hygienartiklar, kondomer och andra förnödenheter som kvinnorna själva inte har råd att införskaffa. Många av de prostituerade kvinnorna har inte råd att uppsöka läkare på egen hand och känner inte till vilka rättigheter de har i Sverige. Därför tar hjälporganisationen ibland med sig kvinnorna till läkare och förser dem med mediciner.
Motivering:
”Jonna Boström har grundat Rosenlundstödet som finns till hands och hjälper Göteborgs mest utsatta kvinnor, som i många fall inte känner till vilka rättigheter de har i Sverige. Ofta har de här kvinnorna inte sett mer av Sverige än gatan de går på.”
Kiruna IF
Ort: Kiruna.
Har gjort: Kiruna IF blev 2014 det första svenska hbtq-certifierade hockeylaget och spelar numera i regnbågsfärgade matchtröjor. Inom en sport präglad av machokultur och med noll uttalat homosexuella spelare på elitnivå, ville klubben bryta normen och öppet ta ställning för allas lika värde. Kiruna IF:s ordförande Johan Köhler tror att klubben kan ha förlorat några sponsorer och supportrar till följd av tilltaget, men att de i så fall vunnit minst lika många nya.
Motivering:
”Kiruna IF har inom en sport präglad av machokultur blivit hbtq-certifierade och därmed öppnat upp för en samsyn om allas lika värde”.
Athena Farrokhzad
Ort: Stockholm.
Har gjort: Athena Farrokhzad är poet, författare, dramatiker och skrivlärare på folkhögskolan Biskops Arnö. Hennes politiska sommarprat i P1 väckte många starka reaktioner, såväl positiva som negativa. Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén ansåg att valet av Ebba Gröns klassiska punklåt ”Beväpna er” skulle tolkas bokstavligt, vilket föranledde att han slängde ut sin tv. I en intervju om sommarpratet, med bloggen Rummet sade hon:
– Jag tänkte: De måste vara sjuka i huvudet som ger en kommunist, extremfeminist och antirasist en miljon lyssnare två månader innan valet. Jag tänkte: Okej, då kör vi. Jag tänkte: Jag kommer bara få göra det här en gång, så let’s tell it like it is.
Motivering:
”För att hon trotsade Sommar i P1:s förbud att tala politik inför höstens val, och därmed berörde oss alla med sitt personliga och provokativa tal om rasism, feminism och klass.”
Showan Shattak
Ort: Malmö.
Har gjort: Showan Shattak är Malmö FF-supportern som engagerat sig för antirasism och feminism. Under en demonstration i Malmö på internationella kvinnodagen blev han nedsparkad av en grupp nazister. Efter att ha blivit huggen i ryggen med kniv och sparkad i huvudet låg han länge i koma. Om han skulle vakna upp igen var oklart. Idag är Showan Shattaks närminne förstört och simultanförmågan nedsatt. Trots detta har han ånyo tagit upp kampen mot rasism och sexism inom supporterkulturen.
Motivering:
”Showan Shattak har blivit en symbol för kampen mot rasism och sexism världen över.”
Andrea Edwards
Ort: Stockholm.
Har gjort: Andrea Edwards satte för första gången upp Scum-manifestet på Turteatern i Kärrtorp (Stockholm), tillsammans med Erik Holmström 2011. Sedan dess har hon utsatts för otaliga dödshot från fanatiska ”anti-feminister”.
I år kom dokumentärfilmen ”Scum – En kärleksförklaring”, i vilken hon söker upp och försöker samtala med sina antagonister.
Motivering:
”Andrea Edwards vågar vända på perspektiven och driva med de värsta kvinnohatarna.”
Linje 17 mot rasism
Ort: Stockholm.
Har gjort: Linje 17 mot rasism är föreningen i Kärrtorp (Stockholm) som anordnat ett antal större demonstrationer mot rasism. Den mest omskrivna är demonstrationen som ägde rum i december 2013, då ett trettiotal nazister gick till attack med knivar, flaskor, påkar och andra tillhyggen. Veckan efter hölls en ny demonstration mot rasism som samlade 16 000 människor.
Under året som gått har organisationen debatterat, informerat och visat vägen i den antirasistiska kampen.
Motivering:
”Linje 17 mot rasism har gjort kampen mot rasismen till en folkrörelse och en fest, för gemene man.”
Vem tycker du ska få Gräsrotspriset?
Här kan du rösta på din favorit.