Men Dagens ETC berättade förra veckan att skolan kan fortsätta hålla öppet som vanligt. Skolan har överklagat Skolinspektionens beslut om stängning till förvaltningsrätten, och handläggningstiderna är så långa att ärendet väntas komma upp först omkring jul.
– Det är naturligtvis inte bra om en skola med så stora brister att Skolinspektionen beslutat att dra in godkännandet kan fortsätta bedriva verksamhet. Samtidigt är det en del av rättssäkerheten i vårt system, att det finns en möjlighet att överklaga ett myndighetsbeslut, skriver Anna Ekström i ett mejl till Dagens ETC.
Stora brister
Skolinspektionen har också riktat kritik mot Freinetskolan bild och form i Göteborg, Landskrona school of sports och Hörby yrkesgymnasium. Kritiken handlar om stora brister i ekonomin och i vissa fall även elevernas utbildning.
Ska elever inte kunna vara säkra på att de får den utbildning de har rätt till?
– Jo, det ska de. Jag är inte nöjd förrän alla skolor är bra skolor. Genom den nya lagstiftningen kan Skolinspektionen gå in och kräva åtgärder på ett tidigt stadium, i det fall det finns brister i ekonomin, skriver Anna Ekström.
Dagens ETC:s genomgång visar att de fyra skolorna de fem senaste åren har fått ut miljonbelopp i form av skolpeng från kommunerna och statliga bidrag för bland annat satsningar på en likvärdig skola, skolbibliotek och karriärtjänster.
Syftet med de nya reglerna är att se till att se till att oseriösa och olämpliga aktörers möjlighet att bedriva skattefinansierad välfärdsverksamhet begränsas, enligt Anna Ekström.
– Vem som helst ska inte kunna driva skola i Sverige. En ägar- och ledningsprövning medför att det blir tydligt vilka som företräder aktörerna och innebär en granskning av företrädarnas lämplighet och insikt. Alla barn och elever har rätt till en god utbildning av hög kvalitet. De som driver fristående skolor ska leva upp till de högt ställda kraven för att få tillstånd, skriver hon.
Samtidigt vill regeringen göra mer för att Skolinspektionen ska kunna stänga skolor som inte håller måttet. I en av punkterna i Januariavtalet står det att myndighetens möjligheter att stänga skolor med stora brister ska öka. Den nya lagstiftningen ska vara på plats 1 januari 2022.
Så mycket har skolorna fått i bidrag
Siffrorna avser utbetalningar de senaste fem läsåren
Elma School
Stockholm
272 elever i årskurs F-9
Skolpeng: 108 miljoner kronor
Statligt stöd: 11 miljoner kronor
Landskrona school of sports
Landskrona
88 elever i årskurs 4-9
Skolpeng: 27 miljoner kronor
Statligt stöd: 1 miljon kronor
Hörby yrkesgymnasium
Hörby
52 elever
Skolpeng: 24 miljoner kronor
Statligt stöd: 1,9 miljoner kronor
Freinetskolan bild och form
Göteborg
247 elever i årskurs F-9
Skolpeng: 102 miljoner kronor
Statligt stöd: 4,5 miljoner kronor