Valvakan blev en rysare. Och ännu är valdramat långt ifrån över. Sent på söndagskvällen erkände sig Fredrik Reinfeldt besegrad och lämnade in sin avskedsansökan som statsminister. Men alliansens nederlag är knappast en stor seger för det rödgröna blocket. Den preliminära rösträkningen på söndagskvällen ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll som kommer göra det svårt för Stefan Löfven att regera. Med 13 procent av rösterna för SD hamnar en rödgrön regering i en svår minoritetsställning.
Enligt den preliminära rösträkningen får det rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Miljöpartier och Vänsterpartiet 43,6 procent av rösterna. Det innebär att de blir 4,1 procent större än alliansen som får 39,5 procent. För att bli större än alliansen måste Stefan Löfven lyfta in både Miljöpartiet och Vänsterpartiet i regeringen. Det skulle å andra sidan kraftigt försvåra ett blocköverskridande samarbete med något av allianspartierna.
Nyval inte otänkbart
Tomas Möller, statsvetare vid Stockholms universitet ser det som ”ett fullt möjligt scenario” att det kan bli nyval, om Sverigedemokraterna mot rådande praxis röstar med Alliansens budgetförslag.
– Då faller regeringens budget, och då är det i princip ett läge med regeringskris och nyval som då väntar, men det är bara en spekulation, säger Tommy Möller.
Och Folkpartiet, som S sträckt ut en hand till, verkar inte vilja hjälpa Stefan Löfven.
– Det är inte aktuellt, svarar integrationsminister Erik Ullenhag på frågan om FP är beredda på ett blocköverskridande samarbete med de rödgröna.
Jimmie Åkesson har sagt att han kommer att stödja den statsminister som ger honom mest inflytande, men Löfven kommer inte att sätta sig i förhandlingar med Åkesson. SD är i praktiken ett högerparti som röstar som alliansen i de flesta frågor, därför är det inte särskilt troligt att partiet skulle stödja en rödgrön regering på samma sätt som de stöttat alliansen. I praktiken skulle Stefan Löfven därför tvingas förhandla ömsom med Vänsterpartiet och ömsom med ett alliansparti för att få majoritet för sina förslag.
– Regeringen förlorar alltid vissa frågor i riksdagen, men om det blir ett mönster att allianspartierna och SD röstar ner S förslag, eller om det handlar om en så pass stor fråga att hela S partiprogram faller, då kommer det bli svårt för Löfven att fortsätta regera, säger Ulf Bjereld, statsvetare.
Ett sådant scenario kan också leda till att regeringen blir väldigt passiv. Om Socialdemokraterna bävar för att förlora omröstningar i riksdagen riskerar de att bli handlingsförlamade och tappa initiativförmågan. I så fall har Stefan Löfven i förlängningen två valmöjligheter – antingen sträcka ut en hand över blockgränsen, eller avgå och begära nyval.