Vem försökte spränga israeliska vapenföretaget Elbit?
”Ett uppdrag går ut och en gruppchat skapas, sen finns det någon högre upp i hierarkin som ger direktiv om vad som ska göras”, beskriver åklagaren Johan Udén.
Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Dagens ETC
Väktare larmar om mystiska föremål placerade vid det israeliska försvarsföretaget Elbit i Göteborg. När polisen anländer visar det sig att det är termosbomber – dynamit.
I morgon faller domarna mot trion som åtalats för sprängförsöken – där en bara var 16 år när det hände.
Men vem eller vilka som egentligen ligger bakom är fortsatt oklart.
Under natten den 3 juni i år anländer två mörkklädda och maskerade personer på elsparkcyklar till det israeliska försvarsföretaget Elbit systems lokaler i Göteborg. Övervakningskamerorna visar hur en av dem åker fram till entrén och placerar ett rykande föremål.
Det ska visa sig vara en hemmagjord bomb, som emellertid är felkonstruerad och inte exploderar.
Två dagar senare misstänks samma personer ha gjort ett nytt försök att placera en bomb – denna gång fungerande – utanför samma port. Av okänd anledning avbryts dock attacken, förmodligen på grund av polisiär närvaro.
Nu faller domen i Göteborgs tingsrätt mot de tre personer som står åtalade för inblandning i attentatsförsöken.
– Det här är rena utförare som bara tagit på sig ett uppdrag, säger åklagare Johan Udén.
Förts samman av uppdragsgivare
Ett par dagar efter sprängningsförsöken grips en då 16-årig pojke vid en bensinmack i Skåne.
Pojken hamnar på polisens radar efter att hans mamma anmält honom försvunnen. Mamman är orolig för att sonen hamnat i dåligt umgänge och försöker upprepade gånger nå honom utan framgång. När polisen spårar pojkens telefon upptäcker de att den befunnit sig på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten.
Lite mer än en vecka senare plockas ytterligare en möjlig gärningsman in för förhör, en 24-åring boende i Växjötrakten. Mannen är känd av polisen sedan tidigare och bär vid gripandet fotboja. Den utredning som polisen genomför visar att mannen saknar både inkomst och tillgångar och får ersättning från socialtjänsten i Växjö.
Inget tyder på att de två misstänkta känner varandra sedan tidigare.
– Det verkar inte finnas någon koppling dessa två individer emellan, utan de tycks ha förts samman av en gemensam uppdragsgivare, förklarar Johan Udén.
Shoppar loss innan attentat
Med hjälp av övervakningsfilmer och bilder kan polisen kartlägga duons aktivitet i Göteborg dagarna innan dådet. Efter att de anlänt till staden från olika håll sammanstrålar pojken och 24-åringen på ett centralt beläget lägenhetshotell den 31 maj. Redan dagen efter flyttar de till en källarlägenhet i stadsdelen Örgryte, närmare Elbits lokaler.
Därefter beger de sig ut på stan och genomför olika ärenden – de åker taxi, käkar snabbmat och köper nya telefoner och elsparkcyklar. Pengarna får de via Swish, några tusenlappar i taget.
Av förundersökningsprotokollet framgår att pojkens och mannens beteende väcker misstänksamhet bland flera av personerna de kommer i kontakt med. Enligt den anställde i butiken där 24-åringen handlar två telefoner uppträdde denne ”lite annorlunda” och verkade inte ”helt närvarande”.
Köpte typisk ”becknarlur”
Även den typ av telefon som införskaffas ses som suspekt.
– Det är ju en typisk becknalur, Motorola, säger den butiksanställde till polisen.
Betalar gör mannen med sin flickväns kontokort, eftersom han inte har ett eget. I förhör uppger flickvännen att hon inte ville låna ut sitt kort, men att pojkvännen insisterade.
– Vill inte inblandad i sånt här, skriver hon vid ett tillfälle i ett meddelande till pojkvännen.
Under perioden då den misstänkte 24-åringen befinner sig i Göteborg inkommer fem separata Swish-betalningar till flickvännens konto. Den sammanlagda summan är 16 100 kronor.
Tonåring tiger genom allt
I augusti grips ytterligare en man, en arbetslös dataingenjör i 30-årsåldern. Mannen misstänks ha förvarat den sprängladdning som skulle användas i det andra planerade attentatet den 5 juni. När polisen stormar hans lägenhet hittar de en hemmagjord termosbomb i garderoben, med potential att antändas.
De tre anhållna är misstänkta för försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samtliga nekar till brott.
Tonåringen, som hunnit fylla 17, svarar ”inga kommentarer” på alla frågor från förhörsledarna. 24-åringen medger att han vistats i Göteborg men hävdar att han endast åkt dit för att köpa en elsparkcykel åt en okänd person i utbyte mot 5 000 kronor.
– Jag behövde pengar för mat och sånt så jag tänkte att varför inte, jag går dit och fixar en elcykel, säger mannen i förhör.
Vem uppdragsgivaren är säger han sig inte kunna svara på.
Varning för Iran, säger Säpo
Inte heller åklagarsidan har i dagsläget en tydlig bild av vem som anstiftat attentaten. Detta trots kartläggning av kommunikation på den krypterade appen Signal.
– Vi har spår av chattar där vi kan se att det finns några alias som ger vissa instruktioner, uppger Johan Udén.
Han menar att förfarandet följer ett tydligt mönster.
– Det är så det brukar vara. Ett uppdrag går ut och en gruppchat skapas, sen finns det någon högre upp i hierarkin som ger direktiv om vad som ska göras, beskriver Johan Udén.
En kort tid före de misslyckade attentaten går Säkerhetspolisen, Säpo, ut med en varning om att Iran använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att begå våldsdåd. Särskilda måltavlor uppges vara israeliska och judiska intressen och verksamheter.
Ungefär samtidigt varnas Elbit systems av både israelisk och svensk säkerhetspolis om att det råder en förhöjd hotbild, något P4 Göteborg rapporterat om.
Misstänkt är ”pro-israelisk”
Men huruvida attentaten mot Elbit skulle kunna vara politiskt motiverade vill Johan Udén inte spekulera kring.
Att de misstänkta själva skulle ha haft en egen politisk agenda finns det inga tecken på. Den 30-åriga dataingenjören slår i förhör fast att han inte bryr sig ett dugg om Palestina.
– Jag är den mest pro-israeliska människan som finns, säger han.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.