För lite drygt ett år sedan öppnade styrande politiker för att förändra inkomstkraven för en lägenhet hos allmännyttan. Då hette det att det kunde ta ”några månader”, men än har inget hänt. Kraven i dag är att du ska ha en inkomst som är tre gånger så stor som årshyran. Därtill måste du kunna visa papper på din inkomst när du skriver på kontraktet – en omöjlighet för många människor som hoppar mellan vikariat och osäkra anställningar.
En av dem som inte ser hur hon ska kunna få en lägenhet är Linda, som egentligen heter något annat. Hon har ungefär 1 700 dagar i Boplats kö, men ser ingen ljusning för hur hon ska kunna hitta ett förstahandskontrakt till sig och sina barn.
– Jag har dock inkomst där hyran alltid täcks – så varför kan inte ”sådana som jag” få lyckan att hyra ett eget boende? säger Linda.
Barnperspektivet
Hon söker upp till ett tiotal lägenheter i veckan, men får ingenting på grund av sin låga inkomst. Eftersom hon har delad vårdnad om barnen kan hon heller inte få hjälp av socialtjänsten.
– När jag tog upp barnperspektivet, att de behövde hjälpa mig främst för mina barns rättighet till ett hem, så hänvisade de till att barnen har en far där de kan bo. Därför behövde de inte hjälpa mig med ett boende. Precis som att mina barn inte behöver sin mamma, säger Linda som påpekar att lugn och ro hade varit extra viktigt då hennes barn också har en psykisk funktionsnedsättning.
500 lägenheter till barnfamiljer
I slutet av 2015 blev det klart att 500 lägenheter skulle vikas särskilt till barnfamiljer som inte hittade någonstans att bo. Linda sökte, men också där gick hon bet. Hon har nämligen för få barn, lägenheterna ska gå till större familjer.
Vi ringer upp Ulf Kamne (MP), en av de politiker som ville se lägre inkomstkrav, och frågar vad man ska göra när man faller mellan stolarna.
– Hade det funnits lediga lägenheter så hade hon säkert fått hyra av någon som tycker det är bra med en hyresgäst som har ordning på sitt liv. I botten finns problemet att det är ont om lägenheter och det är egentligen det jag håller på med mest, att få upp den farten. Jag tycker verkligen att det är skitjobbigt med alla de här regelverken. Ju mer specifika regler man har, desto mer hamnar utanför regelverken också då. Men det är svårt att komma ur det, säger han.
Han ser ingen annan lösning än att fortsätta söka hjälp genom socialtjänsten. Familjelägenhet kommer hon inte att få, om hon inte skaffar fler barn.
– ”Allmännyttan” existerar typ inte längre. Jag har ringt runt till alla de kommunala bostadsbolagen och förklarat min situation men de hänvisar enbart till Boplats. Det finns ingen hjälp att få från något håll, säger Linda.
Läs mer här!