– Den är helt vegansk och innehåller ingenting från djurriket, hinner hon säga innan barnen hugger in på tårtan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Oliver Rylow, två år, hoppar ivrigt upp och ner i soffan. Han är yngst i gruppen och slukar entusiastiskt allt nytt som serveras.
Petra Cavini började jobba på Mulledalens förskola i Täby norr om Stockholm i våras efter att de fått nys om henne via hennes blogg – en av Sveriges största bloggar för vegetarisk mat. Ett drygt halvår senare har hon fått förskolan att äta vegetariskt två dagar i veckan.
– Jag ville aldrig hamna på en förskola som var helt vegetarisk. Visst, för min egen skull hade det varit det trevligaste, men samtidigt vet jag att det är inte där engagemanget behövs. Det behövs på förskolorna där man inte har kokosmjölk i kylen, säger Petra Cavini.
”Väcker intresse hos barnen”
Samtidigt har hon gjort barnen betydligt mer delaktiga i matlagningen. De är välkomna in köket för att lukta, känna och smaka på råvarorna.
– Att släppa in barnen och göra dem delaktiga i köket är jätteviktigt. Dels för att det väcker en direkt nyfikenhet och ett intresse hos barnen och dels för att jag märker att de blir mer benägna att testa nya smaker om de själva får vara med i matlagningen.
För att visa att barn visst kan gilla vegetarisk mat gör Petra Cavini, som även provat lyckan i tv-programmet Sveriges mästerkock, nu en vegetarisk kokbok för barn. Till sin hjälp har hon den så kallade ”barnpanelen”, ett urval av barn från förskolan, som hjälper henne att ta fram ingredienser och smakkombinationer de tycker om.
– De rätter som de gillar kommer med i kokboken. Barnen är framtiden. Om vi normaliserar vegetarisk mat redan vid tidig ålder så kommer det bli en investering för livet, säger hon.
Petade i maten
Att barnpanelen idag bjuds på tårta hör till ovanligheterna. Vanligtvis brukar barnen få bekanta sig med råa grönsaker av alla slag – broccoli, aubergine och palsternacka – för att sedan utforska hur de smakar i olika rätter.
Förskolechefen Jenny Tangas var hård när Petra Cavini först presenterade sin idé om en barnpanel. ”Om du ska göra det här då vill jag att du väljer de svåraste barnen – de som inte äter något”, sade hon.
Så blev det också och till en början var det inte lätt. Barnen hade ingen relation till vegetarisk mat utan rynkade bara på ögonbrynen och petade i maten.
Vegetariska varianter
Men genom att bygga upp en nära relation till barnen har detta förändrats bit för bit.
– Mat och kärlek hänger ihop. Det gäller att barnen får lägga upp maten själv, att inte blanda maten åt dem och att inte tvinga barnen att äta. Det är också viktigt att skapa roliga aktiviteter kring maten, säger Petra Cavini.
Hon har tagit barnens favoriträtter och gjort om dem till vegetariska varianter, där köttet bytts ut mot till exempel baljväxter eller soja. Barnen har knappt märkt skillnaden. Petra Cavini har fått arbeta hårt för att skapa en positiv bild av ord som ”linser” och ”spenat”, ord som tidigare hade en negativ klang för barnen.
– Vi har verkligen försökt att ladda ordet lins till något positivt. De har fått prova linschips, vilket de älskar, så nu säger barnen ”Titta, det är linschips i soppan!”
Hon märker att barnen har fått ett större ordförråd för att beskriva maten. I början beskrev de smakerna utifrån färger – ”grönt” betydde för det mesta äckligt – för att nu kunna beskriva maten utifrån grundsmakerna sälta, beska, syra och sötma.
De små har också fått lära sig var maten kommer ifrån och hur den påverkar miljön och klimatet. En bit ifrån förskolans innergård finns en liten odlingslott där sallad och meterhöga tomatplantor växer. Tillsammans med barnen lägger pedagogerna maten som blir över i komposten.
Hur har den vegetariska maten tagits emot av föräldrarna?
– Självklart fanns det en del frågetecken i början, men nu har det vänt och föräldrarna ber istället om att få ha med sina barn i matpanelen till våren!
”Oumph är ett sånt där substitut som kan lura vilken allätare som helst”, säger Petra Cavini, som här bjuder Dagens ETC på ett av barnens absoluta favoritrecept.
Fler recept hittar du på Petra Cavinis blogg: www.happyfoodbypetra.com
Ingredienser:
1 pkt Oumph, ”The chunk”, tinad
3 msk potatismjöl
3 msk kokosgrädde
2-4 tsk curry, gul
1 tsk spiskummin
1 krm kardemumma
Salt och svartpeppar
Till panering:
Mjöl
Kikärtsspad
Krossade cornflakes
Rostad lök (frivilligt)
1. Grovmixa Oumph till små, små bitar. Observera, inte till en slät puré utan mer som finhackat. Har du en matberedare som mixar pulserande är det perfekt!
Rör ihop alla ingredienser så det blir jämt fördelat. Smaka gärna av så du är nöjd med kryddningen.
2. Lägg ut den grovkorniga Oumph-degen på en ren arbetsyta med utrymme. Kavla till önskad tjocklek. Min var cirka 2 centimeter.
Ta en hjärtformad pepparkaksform och tryck ut dina biffar.
Använd en stekspade eller osthyvel till hjälp. Plasta över biffarna och ställ in i frysen cirka 30-60 minuter.
3. Jag blandade rostad lök och cornflakes i en bytta och enbart cornflakes i den andra.
Doppa först i mjöl, sedan kikärtsspad och sedan i blandningen med både lök och cornflakes. Upprepa ytterligare en gång men avsluta i den med enbart cornflakes.
Går såklart bra utan rostad lök men blev verkligen supergott!
4. Hetta upp en stekpanna och häll i generöst med neutral olja.
Stek vardera sida i cirka två minuter. Placera sedan på en tallrik klädd i lite hushållspapper.