Vad skulle hända med dig och mig om vi blev inlåsta i ett ”omskolningsläger” och utsattes för hjärntvätt, förnedring, tvångssterilisering och konstanta bestraffningar varje dag? I veckans ETC nyhetsmagasin vittnar Gulbahar Haitiwaji inifrån ett kinesiskt fångläger.
Gulbahar Haitiwaji blev inlåst under två år innan hon fick en rättegång och bedömdes ”oskyldig” och kunde återförenas med sin familj. Hon berättar att hon nu förstår innebörden av ordet hjärntvätt. Hur hon bröts ner, tills själen dog. Ändå vittnar hon nu. Trots risken hon utsätter sig för. För i Kina pågår ett folkmord: Inlåsning av miljontals människor sedan 2017, avrättningar av uiguriska ledare, tvångssteriliseringar, barn som separeras från sina föräldrar, moskéer och andra heliga platser som rivs i syfte att förstöra uigurernas kultur – sammantaget utgör dessa handlingar otvetydigt ett ”pågående folkmord” på uigurerna. Detta enligt en rapport som publicerades förra veckan av den Washingtonbaserade tankesmedjan Newlines Institute for Strategy and Policy, där en mängd experter inom bland annat mänskliga rättigheter och Kina bidragit till rapportens innehåll och slutsatser.
Kan du och jag hitta vårt mod genom Gulbahar Haitiwajis?
Eller hittar vi det någon annanstans, inspirationen att vara modiga? I veckans tidning möter vi dramatikern Josette Bushell-Mingo, som gått i frontlinjen för afrosvenskars representation. Hon hittar sitt mod genom distans:
– Jag blir modig när jag förmår se mig själv på distans, ur ett perspektiv där jag blir varse min afrikanska historia. Och jag tänker att om jag har modet att föra den här kampen, så blir det lättare för andra att följa efter och göra detsamma.
I veckans tidning analyserar Mats Deland hur det kommer sig att den starka och välorganiserade tyska arbetarklassen inte gjorde revolution som den ryska. Det var nog inte modet som saknades. Förklaringen är en annan.
Vi öser dessutom på med smarta kulturtips av Annah Björk, en krönika om varför popmusiken aldrig undslipper sin solidariska ryggrad, av Andres Lokko – och en ledare av Anna Ljungström som fullkomligt mosar hur företag grönmålar sin verksamhet. Och så förklarar ETC:s internetexpert Rasmus Fleischer varför Twitter segar på vissa håll i världen – och hur det handlar om yttrandefrihet.
Trevlig helg och trevlig läsning!
Rebecka Bohlin
Chefredaktör ETC nyhetsmagasin
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.