BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad var det som gjorde att du lyckades den här gången, tror du?
– Dels har vi gått från mer ideologiska frågor på programmet till att vi faktiskt har konkreta kommunala frågor. Det är en del. En annan del är att våra medlemmar har varit tydliga i arbetet mot NMR. Och sedan är det att vi har en lokal förankring. Det har tagit den här tiden att bygga upp ett förtroende och en förankring i våra olika miljöer. Vi sticker ut i Grängesberg och Fredriksberg.
Tror du att dina kupper på bankernas bolagsstämmor spelade in?
– Kanske inte bankgrejen som sådan, men däremot kanske själva attityden. Att här kommer det någon och säger som det är och slår näven i bordet. Det kan det finnas människor som har röstat på också.
Hur har ni arbetat lokalt, exempelvis i din hemby Fredriksberg, där ni fick många röster?
– De andra partierna har ingen aktivism över huvud taget. De rejsar de sista veckorna och kommer ut och delar flygblad. Vi är ute för jämnan och säljer Proletären och försöker bilda opinion i numer framför allt lokala frågor. Vi är flera som är aktiva i föreningslivet, idrotten och så vidare.
Det gick sämre för NMR, som satsade stort men som fick få röster i kommunen, vad tror du det beror på?
– Jag förstår att det är intressant, det har varit valets stora snackis, men man börjar bli trött på att prata om NMR. Nu har NMR gett vad de hade att ge och det visade sig att det inte fanns det stödet som de hade väntat sig. Resultatet pekar på deras litenhet.
Vilka frågor kommer du driva som kommunpolitiker?
– Det första som vi ska börja titta på är skolorna i byarna. Vi har en situation där man har lagt ner flera skolor i byarna. Och vi befarar att man är på väg att montera ner ännu fler. Det är en viktig fråga. Äldreomsorgen har också fått en jättestor slev av nedskärningar och kommer säkert också få mera. Det blir viktiga frågor. Vi har också, kopplat till det, krav på sex timmars arbetsdag i offentlig sektor. Ludvika har haft den största sjukfrånvaron i offentlig verksamhet. Det tror vi att man skulle kunna råda bot på genom att införa sex timmars arbetsdag istället. Och försöka få bort det här eländet med delade turer också.
– Vår roligaste fråga är det här med de kommunala korna som vi nu har i Ludvika. Det är ett större samarbete med flera olika dalakommuner. Vi skulle vilja utveckla det. Inte bara att kommunen äger djur, utan att kommunen skulle ha egna gårdar till och med.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.