Pierre Schori, vad är det egentligen som är så viktigt med att sitta i säkerhetsrådet?
– Det är grundpelaren för den politik som förs i FN. Säkerhetsrådet har det yttersta ansvaret för fred och säkerhet och har legitimiteten att försvara freden, också med vapen. Säkerhetsrådet är världens värn mot barbari och djungelns lag.
Varför är det så viktigt att just Sverige sitter där, och kommer man att kunna påverka politiken när så många av de andra länderna är mycket större?
– Ja, det är i säkerhetsrådet som man kan det. Rådet har ju fem permanenta ledamöter och tio som roterar och Sverige representerar inte bara oss själva utan hela Norden, och det är vår tur.
Vad är målet om man kommer in?
– Ja, då kan man ju välja vilka frågor man vill driva. Nedrustningsfrågan är klassisk, men har legat i träda ett tag. En feministisk utrikespolitik är en annan fråga, eller mänskliga rättigheter i övrigt.
Sverige har ju tidigare suttit i FN:s säkerhetsråd, i slutet av 90-talet bland annat. Kom det ut något positivt av det?
– Det ska du egentligen fråga Hans Dahlgren som var den som satt där då. Själv märkte jag hur viktigt FN:s säkerhetsråd var när jag var FN-ambassadör och USA ville använda FN för att legitimera sitt krig i Irak. Säkerhetsrådet sa nej. Det blev krig, men det betraktades som ett illegalt krig.
En del, bland annat Carl Bildt, har ju hävdat att Sveriges kandidatur kommer att försvåras på grund av det uttalande om Saudiarabien som Margot Wallström gjorde. Tror du det?
– Nej, det tror jag inte alls. Sverige har helt enkelt kallat en spade för en spade. Det är många som säger ditt och datt om uttalandet. Jag tror att en del av dem som argumenterar så har en annan agenda och hellre skulle vilja att Sverige ansluter sig till Nato.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.