Statistiska centralbyrån, SCB, har tittat på medellivslängden mellan år 2000 och 2016. Undersökningen visar att vid 30 års ålder är den återstående medellivslängden nästan sex år högre för högutbildade än för lågutbildade.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad beror den ökade skillnaden på?
– Det som vi sett under senare tid är att det varit en ökad inkomstspridning så det är väl en sak som skulle kunna ligga bakom.
– Det hänger ihop med vilka levnadsvanor man har, vart man kan välja att bo och vilken möjlighet man har att koppla av. Man har olika tunga jobb, och de som har högre inkomst har större möjligheter att ta semester. Det finns en mängd olika saker, men levnadsvanor är viktiga. I nästan alla jämförelser som görs ser man att högre utbildade rör mer på sig med motionsvanor på fritiden, man har mindre övervikt och fetma, röker mindre och har mindre missbruk av alkohol. Det som är lite inte intressant är att det inte bara rör grundskoleutbildade. Om man jämför forskare med dem som har kortare eftergymnasial utbildning så finns en skillnad där också.
Örjan Hemström menar att det även finns andra faktorer som kan spela in.
– Gruppen som bara har grundskoleutbildning har blivit väldigt liten, det gör att den är lite mer selekterad så det är en annan förklaring. Individerna som bara har grundskoleutbildning nu har kanske haft hälsoproblem under skolåren så man inte har klarat av gymnasiet till exempel.
Är skillnaderna mellan grupper med olika utbildningsnivåer större nu än skillnaden mellan könen?
– Ja, så är det ju. Skillnaden mellan könen minskar, men det är ökade skillnader efter utbildningsnivå. När det gäller könsskillnaderna finns det studier som visar att kanske två års skillnader i livslängd kan vara biologiskt bestämt, men det som är utöver det kan vara socialt. Där har vi också sett stora svängningar över tid att skillnaderna har ökat ibland och minskat ibland. Nu har de minskat men de kommer säkert svinga igen framöver.
Båda könen lever allt längre, men ökningen i medellivslängd är något svagare för kvinnor. Enligt Örjan Hemström har det gått från en skillnad på sex år på 1970-talet till drygt 3,5 år i dag.
– Det är mycket beteendeförändringar. Rökning och alkoholkonsumtion har bidragit, och det har jämnats ut. Kvinnor i Sverige har till och med rökt mer än män i flera år.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.