BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Varför används slaktavfall för att odla svenska ekologiska grönsaker och spannmål?
– Man behöver annat att gödsla med än mineralgödsel, som inte får användas i den ekologiska odlingen. Ofta används stallgödsel från djur, men många gårdar som odlar ekologiska grönsaker har inga egna djur och då får man använda slakteriavfall. Det är ett kretsloppstänkande som är grunden för den ekologiska produktionen, och där ingår livsmedelsindustrin. Just slakteriavfallet har blivit en viktig produkt i den ekologiska odlingen på grund av att det är teknikvänligt och går att använda med befintlig maskinpark. När det torkas och görs om till pellets blir det också relativt koncentrerat och är lätt att transportera.
Varifrån kommer slaktresterna?
– En stor del kommer från Norge och Danmark och blandas upp med svenskt slaktavfall. Det skickas till en anläggning i Danmark där det hygieniseras, det vill säga renas från bakterier och andra skadliga ämnen, för att sedan fraktas tillbaka som torkat köttmjöl som görs om till pellets. Köttmjöl är ett väldigt effektivt gödningsmedel och innehåller mycket näring som är lättillgängligt för växter.
Är det ekologiskt slaktavfall som används i den ekologiska odlingen?
– Nej, det är ganska mycket konventionellt kött också. Man har diskuterat att separera det ekologiska men än så länge är inte det aktuellt eftersom det är för dyrt att ha ett parallellt system med en helt ekologisk livsmedelskedja med alltifrån förädling till avfallshantering. Man är ganska pragmatisk där.
Är det inte problematiskt att närodlade ekologiska grönsaker produceras med icke ekologiskt danskt kött?
– Det är så det är, men det ska man ju vara transparent med tycker jag. Det finns ett beroende mellan den ekologiska odlingen och köttindustrin. Sedan gör det ju generell miljönytta att restprodukter används.
Borde det inte stå angivet på svenska ekologiska frukter och grönsaker om de är producerade med slaktavfall i alla fall?
– Jo, det kan du ha rätt i, det är ju inte schysst att det inte framgår. Och det gäller ju även när man använder stallgödsel förstås. Men vill man frigöra sig ännu mer från djurhållningen så måste man hitta andra lösningar. Det finns alternativt gödsel från stärkelseindustrin och restprodukter från grönsaks- och fruktindustrin som är vegetariska, men än så länge är det mindre mängder och dyrare.
Vad säger vegetarianer om det här?
– Jag vet att diskussionen förekommer och att vegetarianer och veganer inte är så pigga på att djurhållningen ingår i produktionen. Men även om jag tycker att vi behöver minska vår köttkonsumtion så har djuren fortfarande en väldigt viktig roll för att kunna utnyttja gräsmarker och förädla livsmedel. Så min syn på saken är att det skulle vara svårt att få en bra hållbarhet utan några djur i samspel med växtodlingen.
Varför har köttgödsel blivit så mycket dyrare?
– Det är ökad efterfrågan på slakteriavfall. Men det är också mycket transporter inblandade eftersom det inte finns anläggningar i Sverige för att hygienisera avfallet, så det är en bidragande orsak till att det är så dyrt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.