Det är bara några dagar kvar till julen, tiden då många samlas för att smörja kråset tillsammans. Det traditionella julbordet består av julskinka, prinskorv, sylta och Janssons frestelse, och de som avstår kött och fisk står ofta där med snopna miner vid den kokta potatisen.
Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska Museet och expert på svenska traditioner, varför är det så mycket kött på julbordet?
– Under medeltiden, räknat från 1050 till 1520-talet, var vi katoliker och då fastade svenskarna före jul. Fastan pågick i flera veckor och innebar att man inte fick äta kött och ägg. Men efter midnatt på julafton var fastan över och man fick äta kött. Kött blev festmat, och eftersom man inte hade fått äta det veckorna innan blev kött något stort som kom med julbordet.
Var kommer traditionen bakom maten på julbordet ifrån?
– Det finns flera ingredienser från väldigt långt tillbaka. Julöl har druckits sedan förhistoriskt tid, och är än idag stort på julbordet. Numera dricker svenskar mycket vin, men konsumtionen av öl skjuter i höjden under jul, det är en tradition som har hängt med väldigt länge. Lutfisken och dopp i grytan kommer från fastematen och är än idag traditionellt under jul. Syltor och korvar är rester från när man slaktade sina egna djur. Då var man tvungen att ta tillvara på allting. Det är rester från bondesamhället och har funnits länge, men börjar bli mer ovanligt idag även om det fortfarande är en del av det traditionella julbordet.
Vad är nyast på julbordet?
– Om vi tittar på julbordet idag är det annorlunda från 1960-talet, våra tendenser idag är nygamla till exempel att brygga eget öl och stoppa egen korv. Det höll man inte på med på 60-talet, då var man modern. Ingen på 60-talet hade kunnat gissa att så många skulle stoppa egen korv i Sverige idag. Sedan är även grönsaker vanligare idag än de var förr, och att många råvaror är ekologiska.
Kommer julbordet förändras med tiden så det blir mindre påfrestande för miljön?
– Det är mycket möjligt att mycket kommer förändras. Kött kan ju vara ekologiskt såklart, och julskinkan går säkert att ersätta med ett vegetariskt alternativ. Men det verkar som att många sega strukturer lever kvar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.