– Kommunerna får nyheter även utan en lokalredaktion, men vi har sett att det blir färre unika artiklar och att nyheterna får ett annat innehåll. Till exempel mer fokus på brott och färre nyheter om saker som händer i kommunen, som fester och jubilarer. Sådant som har med människor att göra. Detta beror på att du får förlita dig på pressutskick och polisnyheter om du sitter på avstånd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vilka effekter kan det få på sikt?
– Det går inte att säga någonting säkert, men om det blir mindre variation i nyheterna kan det bidra till en svagare identifikation, du kan inte se ditt lokalsamhälle porträtterat på samma sätt. Det kan också bidra till polariseringen mellan storstad och landsbygd.
Tror du att polarisering kan öka och orterna får ett dåligt rykte om det blir fler nyheter av brottskaraktär?
– Det är klart att det kan bli så. Om man bara får höra om kriminella händelser kanske man blir mer rädd än om man får en mer varierad nyhetsbevakning. Men det här är en liten studie, så man kan inte dra för stora växlar på det, men vi kan tydligt se att det finns en skillnad.
Många så kallade hyperlokala medier har startat de senaste åren. Kan de ersätta lokalredaktionerna?
– Den här utvecklingen går snabbt och det är väldigt olika vad de hyperlokala medierna har för resurser och vad de fokuserar på. De kan säkert fylla gapet om de är bra, men det kräver kunskap och att de gör en journalistik med ett samhällsskildrande uppdrag.
Vad är det viktigaste för att få en allsidig bevakning i alla kommuner?
– Det finns många olika tankar. En del menar att man från statens sida måste se till att det finns public service-journalistik överallt, eftersom även public service-bolagen har dragit ner på det lokala. Eller att det här nya presstödet också ska ges till de hyperlokala alternativen.
– Nu sker också en utveckling där folk är mer beredda att betala för det lokala innehållet, så om man fixar bra betalningslösningar kan det förhoppningsvis vara ett sätt att överleva.
Tror du att det finns en chans att få tillbaka lokalredaktioner som har stängt om läsarna börjar betala?
– Det tror jag. Om man verkligen visar att man satsar lokalt så skulle man kunna få tillbaka folk. Man kan också få in unga läsare som inte är vana att ha sin papperstidning, men som vill veta vad som händer och är positiva till att betala för det digitalt. Bara för att en redaktion har lagt ner behöver det inte vara för evigt.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.