BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Berätta, hur gör vi?
– Det viktigaste av allt är att vi prioriterar skolan så att barn som växer upp i segregerade områden ska få minst lika bra förutsättningar som andra barn. In med fler lärare och ut med olika projekt, säger vi. Vi har bland annat infört ett tvålärarsystem, där två lärare arbetar tillsammans i klassrummet, vilket varit attraktivt bland lärare och lett till att fler sökt sig hit. Skolsatsningar är utan tvekan det som gett störst effekt, vi har haft många andra projekt och försök som inte har gett någonting alls.
Som vadå?
– Massor. Dels hade vi storstadssatsningen som fanns på flera ställen i hela Sverige på 1990-talet som gick ut på att starta massa verksamheter på segregerade orter, men det gav ingenting utan stärkte snarare segregationen. Missförstå mig inte, det är bra att samhället finns i utsatta bostadsområden, men vi ska inte göra saker som cementerar segregationen, då är det bättre att lägga pengarna på skolan.
Är det en resursfråga i så fall, som staten skulle kunna lösa genom större kommunbidrag?
– Nej, det räcker inte. Det krävs stora ansträngningar för att bryta segregationen, och det krävs också att fler delar på ansvaret. Om vi hade haft ett solidariskt mottagande mellan kommunerna så hade det blivit väldigt mycket bättre. Då hade inte ens den stora mottagningen 2015 varit något problem. Att bryta segregationen är ingenting som en kommun kan göra själv, för det krävs lagändringar.
Vilka lagändringar?
– Det största och viktigaste av allt är att EBO-lagen avskaffas, som innebär att asylsökande kan bosätta sig var som helst i Sverige. Det skapar bara ytterligare segregation eftersom alla nyanlända hamnar på ett fåtal ställen och i samma områden.
Är det inte viktigt att människor får välja själva var de vill bo då?
– Det är inte så att EBO innebär att nyanlända tänker att ”Halmstad verkar trevligt”, och så bosätter de sig där. Det här handlar om asylsökande, inte de som fått uppehållstillstånd, som från dag ett åker till områden där det redan finns upparbetade system för svarta hyreskontrakt, svarta jobb. Valfriheten är struntprat, människor lockar hit asylsökande för att de tjänar pengar på dem.
Och mer?
– Alla kommuner behöver en allmännytta, hyreslägenheter som de kan styra över. Både för att ta socialt ansvar och för att människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden behöver hjälp att komma in på bostadsmarknaden till att börja med. Det finns inga krav på det idag, vilket gör att vissa kommuner kan säga att ”vi har tyvärr inga hyresrätter så vi kan inte ta emot några flyktingar”. Sedan måste folkbokföringslagen bli mycket strängare så att det blir konsekvenser om du bor på ett ställe och skriver dig på ett annat.
Vad tycker du om den nationella debatten som förs om integration och invandring just nu?
– Vi välkomnar att debatten förs, det har vi försökt få upp på dagordningen i flera år. Men jag tycker att det handlar för mycket om poliser och för lite om vilken lagstiftning som kan bryta segregationen på riktigt. Det är viktigt att prata om att bryta segregationen, inte bara att hantera konsekvenserna av den.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.