– Ska man måla en generell bild så har det blivit svårare för allmännyttan att vara just allmännyttig. Man får jobba hårdare för att hitta vägar att kombinera allmännyttiga principer med affärsmässighet.
– Men det finns ändå ett väldigt stort utrymme att tolka kraven på affärsmässighet. Handlingsutrymmet gör att vi får stora lokala skillnader. För man tolkar olika. Det kan röra sig om hur man tolkar affärsmässighet när det gäller olika projekt.
Hur då?
– Vissa resonerar så att man tar igen på gungorna det man förlorar på karusellen eller vad man brukar säga. Att man ser det som att hela beståndet ska gå med vinst, så kanske det inte gör så mycket om ett projekt inte gör det om man i stället får till en social vinst, att människor med lägre inkomster kan bo. Det är ett sätt att tolka lagen. Medan det finns andra kommuner där man gör en väldigt strikt tolkning, där det ska vara affärsmässighet i varje enskilt beslut.
Vad händer då?
– Då är det till exempel svårt att få till nybyggnationer som inte genererar väldigt höga hyror.
Vilka är det som tolkar rätt?
– Det är en diskussion som pågår. Ser man till allmännyttans historiska uppdrag så är ju det att bistå med goda bostäder till alla. Kan man då hitta sätt där lagstiftningen medger att man kan fortsätta att arbeta med goda bostäder för alla och inte bara för dem som tjänar väldigt bra, så är det förstås de som gör rätt. Men det finns ju de som hävdar att den vidare tolkningen av affärsmässighet inte är okej, den står i konflikt med marknadens spelregler.
Vad finns det för potential att få till en allmännyttig allmännytta med de här kraven på affärsmässighet?
– Det finns gott om företag som visar att det faktiskt är möjligt. Men det är ju också beroende av den politiska styrningen. Alla bolagen är ju politiskt styrda och det beror ju då på vad det politiska styret vill med bolagen. Men potentialen finns där.
– Idag kan man välja mer om man ska vara allmännyttig eller inte. Väljer man att vara strikt affärsmässig blir det svårare att bidra till att skapa bättre bostäder för de som behöver, då är man som vilken aktör som helst på marknaden. Då riskerar vi att få en ökad ojämlikhet på bostadsmarknaden. Det är många idag som inte kommer in. Som har dålig ekonomi eller saknar en fast anställning. Om man väljer en annan väg så kan man utnyttja handlingsutrymmet och vi ser att det finns bolag som klarar av att bygga med rimliga hyresnivåer.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.