Richard Tellström, lektor i måltidskunskap vid Örebros universitet, vad är grejen med svenskar och mjölk?
– Redan runt 1920–1930-talet utsågs mjölk till ett baslivsmedel. Man satsade mycket på att undersöka dess näringsinnehåll, och mjölken skulle dessutom gynna svenskt jordbruk. Det var ett alternativ till alkohol och fick genast förkroppsliga och symbolisera det goda – det goda samhället och folkhemmet.
Varför är mjölken så kulturellt betydelsefull?
– Mjölken kom med i många sammanhang som det godas representant – i skolan, hemmet, när man räknade näring och diskuterade matpriset. Höjdes priset på mjölk, vilket hände ganska drastiskt under 60- och 70-talet, var det en stor allmän debatt. Det är ett exempel på att det är en unik produkt i vår matkultur. Den är laddad med mycket ideologi, värderingar, politik och kultur. Så fort man vidrör mjölken vidrör man också att annat.
Varför har mjölk en så stor plats i våra hjärtan?
– Mjölken har inte stor plats bara i våra kulturella eller känslomässiga hjärtan, utan också i våra politiska hjärtan. Om du bort mjölken från skolan skulle det uppstå kalabalik, den opolitiska medelklassen som normalt är ointresserad av politik skulle genast reagera. Det berättar något om mjölkens exceptionella roll i vår kultur.
Forskningen som säger att mjölk är skadligt för hälsan – vad säger du om det?
– För oss svenskar är det så att vi har hög tilltro till naturvetenskaplig forskning, inte minst livsmedelsforskning. Vi är snabba att ta till oss det och ändra våra matvanor därefter. Här kommer två faktorer i konflikt med varandra – å ena sidan en vetenskaplig studie som vi litar på, och å andra sidan mjölken som vi också litar på. Det gick inte riktigt ihop, men det är inte förvånande att det blev stor uppståndelse. Alla har en åsikt o mjölk.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.