– En skogsträdgård är en odling som oftast har ett syfte att producera mat och som inspireras av hur naturen fungerar och skapar produktion, överflöd och stabilitet. På våra breddgrader är oftast skogen det ekosystem som är mest stabilt och produktivt, och då försöker vi förstå mekanismerna som skapar detta. En skogsträdgård behöver inte se ut som en skog, utan det är mekanismerna som skapar biomassaproduktion som är det viktiga, säger Philipp Weiss.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vilken mat kan man odla?
– De flesta växter som förekommer naturligt i skogen är fleråriga växter, och det är det som kännetecknar skogsträdgården. Det kan vara allt ifrån nötter, bär, frukt, till fleråriga grönsaker och marktäckande växter. I vår bok har vi med ungefär 400 växter varav 320 någonting är ätliga. Och de är inte bara ätliga, de är verkligen njutbara.
Varför odla växter som inte är ätliga?
– Det är systemstödjande växter som bidrar till den naturliga dynamiken i skogsträdgården, det kan vara sådana som attraherar pollinerare eller växter som drar upp näringsämnen från lite djupare jordlager. Det kan också vara växter som håller bort oönskade växter.
Ibland får man intrycket att skogsträdgårdar och permakultur är odlingssystem som inte kräver så mycket jobb. Stämmer det eller är det en myt?
– Det är absolut en myt, jag skulle säga att människorna är den viktigaste arten i skogsträdgården. Även om man försöker lägga många av matproduktionens arbetsmoment på arter som gör det naturligt, exempelvis daggmaskar som gräver om jorden och fåglar som bekämpar ohyra, måste människan finnas där för att ta hand om skörden och planera systemet. Men det är ett annat arbete jämfört med vanlig matproduktion. Man stödjer och förstärker naturliga processer i stället för att bekämpa dem. Och det är tillfredsställande att ta den rollen i ekosystemet, att försöka vara en medspelare i stället för en trädgårdsdiktator.
Vad skulle du ge för tips till någon som planerar att anlägga en skogsträdgård?
– Börja i liten skala. De flesta har kanske en villaträdgård att utgå från, med exempelvis ett äppelträd, lite gräsmatta och en vinbärsbuske. Och då har man faktiskt en stomme till en skogsträdgård, varför inte koppla ihop äppelträdet och vinbärsbusken och täcka bort gräsmattan mellan dem? Jag skulle inte gräva utan lägga på lite gödsel tillsammans med wellpapp eller tidningar, och sedan täcka med exempelvis flis eller halm. Sedan kan man vänta en säsong innan man planterar träd och buskar. Undvik svårodlade växter i början, utan plantera sådant som är lätt att etablera, kanske lite mer vinbär, blåbärstry och en minikiwi. Efter ytterligare en säsong kan man plantera marktäckande växter som också ger skörd. Har man 50–100 kvadratmeter till skogsträdgården räcker det ganska långt, och sedan kan man göra den större om man vill.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.