Den statsbudget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna minskar anslaget till myndigheten Skogsstyrelsen från 300 miljoner 2018 till 100 miljoner 2019. Det innebär att pågående verksamhet avbryts.
– Risken är att områden som borde skyddas kommer att avverkas istället. Det finns rödlistade arter i samtliga områden som nu inte kommer att skyddas, säger Johan Åberg, specialist på områdesskydd på Skogsstyrelsen.
Skogsbruket påverkar de naturliga ekosystemen. Om den biologiska mångfalden ska bevaras behöver därför skog med extra stor betydelse för växter och djur skyddas från vanligt skogsbruk. Det finns olika sätt att göra detta. Naturvårdsavtal, biotopskyddsområde och naturreservat är exempel på olika skyddsformer.
Under 2018 var det omkring 1 000 skogsägare som fick ersättning av Skogsstyrelsen till följd av att skog formellt skyddats på deras fastigheter. Detta är det nu slut på, tillsvidare.
Vad blir konsekvensen för ert pågående arbete?
– Riksdagens uppsatta etappmål om att 150 000 hektar skog ska vara skyddad år 2020 kommer vi mest troligt inte att nå, säger Johan Åberg och fortsätter:
– Vi har också inlett ärenden under 2018 i syfte att ta beslut 2019, men de besluten blir nu inte av. Vi har varit ute och gjort mätningar och värderingar av skog och många skogsägare väntar på formella besked som nu stoppas. När den ersättning som de räknat med inte kommer innebär det att de kan välja att avverka skogen istället, för att få intäkter ändå. Förhoppningsvis inser besvikna skogsägare att det är politiska beslut och riktar ilskan dit istället för mot enskilda tjänstemän, säger Johan Åberg.
Vilka andra effekter får det för ert arbete när personal sägs upp och budgeten blir en tredjedel?
– Tyvärr är det så att vi även får lägga ned den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen. Vi fick i uppdrag förra året att kartlägga var de skyddsvärda områdena finns i landet för att kunna jobba så bra som möjligt med frågorna, men det uppdraget finns inte kvar nu. Vi hade tidigare ett tillfälligt anslag för att vårda de cirka 13 000 områden på 70 000 hektar som redan är skyddade men det försvann också. Sedan hade vi ett arbetsmarknadspolitiskt projekt där vi underlättade för människor som stod långt i från arbetsmarknadens att få utbildning och erfarenhet i naturnära jobb. Det finns inte heller kvar.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.