– Den höjningen är så liten att effekten snarare är psykologisk. Om det blir så är svårt att bedöma, men vi har haft en extremt låga räntor länge. Om folk börjar ställa in sig på att de kan gå upp och låter bli att konsumera kan det få effekt på resten av ekonomin.
Ekonomer varnar för många tecken i tiden, till exempel höjda tullar och problem inom eurosamarbetet. Vad kommer att vara avgörande? Är nästa kris en bolånekris?
– Sverige är ett land där bolånen har exploderat på senare år så det är det Finansinspektionen har fokuserat när de har pratat om risk. De höga skulderna kan förstärka en konjunkturnedgång när priserna faller. Men man har också uppmärksammat skuldsättningen i företagen, inte minst bland fastighetsbolag och bygg- och bostadsutvecklare. Där har många mindre företag köpt mark till höga priset. De är högt belånade samtidigt som försäljningen av nyproducerade bostäder har tvärnitat och fortfarande inte återhämtat sig.
Kan man säga att ambitionen att bygga fler bostäder för att att avhjäpa bostadskrisen i sig har lett till en inbromsning med en kris som följd?
– Problemet är att man har överlåtit bostadsbyggandet helt på marknaden, och att hela risken ligger där och på hushållen. Det fungerade så länge hushåll köpte nya bostäder på ritning innan inflyttning för att man var övertygad om att priserna skulle fortsätta gå upp. Men nu har efterfrågan dött ut. Kvar står fastighetsbolag med väldigt höga skulder.
– Att staten inte tog större ansvar för risker och finansiering är problemet, inte bostadsbyggandet i sig.
När tror du att krisen infaller?
– Något har redan byggts upp sedan 2017, med fler varsel i byggbranschen och avstannade projekt, så där har krisen redan börjat. Effekterna kan bli väldigt traumatiska om vi går in i en global lågkonjunktur och ekonomin bromsar in. Vi är exportberoende, så det får en negativ effekt på sysselsättningen och BNP.
Vad är ett väntat förlopp i så fall?
– Det är svårt att säga. Samtidigt som vår interna konsumtion tvärnitar kan vi också få försvagad export och djup lågkonjunktur som gör krisen kraftigare än den hade blivit annars och omfatta konkurser som leder till instabilitet i hela det finansiella systemet. Men ofta finns riskerna där man inte tittar, så det kan bli ett annat förlopp.
– Men en ny finanskris kommer förr eller senare. Men det är möjligt att en kris utlöses enbart av bolånen. Riksdagsmajoriteten har dessutom lagt fram en budget inriktad på besparingar, vilket förvärrar krisen om den kommer.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.