– Jag har undersökt vad jag kallar en paradox. Det är just det här med offentlig sektor i stort, pensionssystemet, fria vårdvalet, fria skolvalet, med mera, vi har en samhällsutveckling som säger att vi ska bli mer kunder av välfärd. Som kunder ska vi vara aktiva, vi ska samskapa värde. När det implementeras i sjukförsäkringen tycker jag att det bildas en paradox. För människorna i sjukförsäkringen ska ju vara sjukskrivna från arbete.
Johan Kaluza berättar att arbetet kan handla om allt ifrån att kontakta läkare för kompletterande intyg, följa upp när ärendet drar ut på tiden och samordna olika aktörer.
– Det blir en del att göra. Om jag som utbildad akademiker skulle bryta benet, så är det en ganska klar diagnos och jag har ganska goda förutsättningar för att göra det här arbetet. Men är man däremot utbränd, så lider man dels av en oklar diagnos, vilket gör att läkare kan ha svårt att beskriva diagnosen för försäkringskassan och hur den påverkar arbetsförmågan. Det kommer då att driva fram arbete och du har som person lägre förmåga att utföra arbetet.
Så det kräver en viss arbetsförmåga för att visa att man inte har arbetsförmåga?
– Ja. Det krävs av medborgare att de är aktiva och driver på kompletteringsförfarande hos vårdcentraler eller mindre arbetsgivare som kanske inte har kompetensen att veta allt om sjukförsäkringen och då hamnar det på medborgaren.
– Jag har också konkreta exempel där handläggare på Försäkringskassan berättar att de har stressiga arbetssituationer och därför har vissa handläggningsbeteenden som jag menar kan liknas vid outsourcing av arbete till medborgarna. Man har en så stressad arbetssituation så man hinner inte ringa arbetsgivare, då lägger man ut det arbetet på medborgaren.
Häromveckan kom en rapport från Inspektionen från socialförsäkringen som pekar på att Försäkringskassan på senare år har gått mer från ett mer samordnande uppdrag, med personliga möten, till ett mer kontrollerande uppdrag, där dokumentationen ska kontrolleras.
– Man skulle kunna tänka sig en modell där Försäkringskassan tar ett mer samordnande ansvar. Framför allt i fall där man ser uppenbara problem i att hantera sin vardag i stort.
– Det är inte bara Försäkringskassan som driver fram arbetet, men Försäkringskassan har en nyckelroll i att lösa det.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.