– Ja, det gör vi, vi har fått fler samtal och kontakter via chatt och mail i år jämfört med förra året. Statistik över landet i stort visar också att psykisk ohälsa bland unga ökar. Självmorden går ner men i gruppen unga har det gått upp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vad vill barnen som kontaktar er prata om?
– Den vanligaste kontaktorsaken är psykisk ohälsa. Det kan vara stress, ångest, att inte vilja leva, självskadebeteenden. Fyra av tio samtal handlar om psykisk ohälsa. Sedan är det många som vill prata om relationer, med vänner eller familj. Det kan vara vanliga saker som man som ung behöver prata om, men att man inte har någon att prata om det med.
– Många vill bli hörda och prata till punkt. Vi lyssnar på barnen och på barnens egna strategier kring hur de hanterar sina problem. Ofta är det där styrkan finns. Men vi peppar också och lotsar vidare om barnen behöver ytterligare hjälp.
Vad behöver vi som samhälle göra?
– På Bris ser vi ju att det inte är en enda orsak. Vi behöver bland annat reda ut varför barns dåliga mående ökar. Och så behöver vi ta hand om de som i dag mår dåligt. Vi ser att elevhälsan fungerar väldigt olika på olika skolor och det måste ses över så att man får samma hjälp oavsett skola. Och sedan får vi höra om barn som inte fått plats inom Barn- och ungdomspsykiatrin för att de inte mått tillräckligt dåligt. Det måste finnas hjälp till barn som är på väg in i psykisk ohälsa.
Är skolan en källa till stress, nu mer än tidigare?
– Det vi har märkt av på senare tid är att samtal som handlar om skolan brukar gå ner under sommarlovet. I år kom många samtal om skolan. Skolstressen fortsatte fast det var sommarlov. Det kunde vara tankar om att snart börjar skolan och då är man tillbaka i ekorrhjulet med för hård press. Det kunde också vara tankar om att man kanske kommer bli mobbad när skolan börjar. Betygen är en stor stressfaktor, både för de som vill ha A i alla ämnen och de som har svårt att få godkänt, säger Catarina Nylund.
Bris vill nu se en utredning kring hur kursbetyg påverkar barns välmående. Något som Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog kommenterade i Lärarnas tidning:
– Barnen beskriver att de bär med sig en ångest och en stress kring betygen, och då får de inte den paus som sommarlovet ska vara. När man har kursbetyg så blir det en press som ligger på inför varje skolstart. Det var enklare när man hade ämnesbetyg, eftersom man kunde hämta upp dem på ett annat sätt under gymnasiets gång. Regeringen behöver utreda den frågan, säger han.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.