Nya skattesänkningar och jobbskatteavdrag, men mycket mindre pengar till flera myndigheter, och nedläggning av jämställdhetsmyndigheten i Göteborg väntar, om man får tro den nya budgeten. Så vad betyder det egentligen.
Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk, är en av dem som har försökt undersöka det.
– Saken är att Moderaterna och KD inte har gjort någon egen konsekvensanalys, så ingen kan överblicka vad konsekvenserna blir. Det myndigheten säger är att pengarna som avsatts nu inte ens räcker till att betala för de avtal som redan har förhandlats fram, hyresavtal kommer att sägas upp i förtid och pengarna täcker inte ens nedläggningen.
En del verksamhet som tidigare har varit utspridd på andra aktörer flyttades till myndigheten när den skapades. Vad innebär det när den nu läggs ned?
– Från Moderaternas och KD:s sida har man varit otydlig med det. Man säger att de viktiga bitarna fortfarande kommer att vara kvar men i annan regi, men det finns ingen plan för hur det ska gå till.
– Vi har bland annat blivit kontaktade av de samordnare som idag jobbar mot människohandel och trafficking och som säger att deras verksamhet bara kommer att stoppas. Det arbete som har börjat med att få fram metoder för att förebygga hedersrelaterat våld kommer också att stoppas.
– Det är bara ett exempel – nedläggningen kommer att innebära ett jättestort tapp i Sveriges jämställdhetsarbete.
De som nu jobbar med jämställdhetsintegrering får sluta, vad får det för betydelse?
– Idag är det Göteborgs universitet som stödjer andra myndigheter i det arbetet. Moderaterna och KD menar att arbetet ska bedrivas ”överallt” istället. Men det man gör är alltså att ta bort allt stöd till jämställdhetsintegreringen, så det är svårt att se hur.
Tycker du att den förra alliansregeringen hade en bättre politik i den här frågan?
– Absolut, det var de som tillsatte utredningen som ledde fram till en jämställdhetsmyndighet.
Varför tror du att man i så fall har svängt?
– Den enda förklaring jag kan se är att det är ett led i att närma sig SD. Dels tillmötesgår man dem i sak – SD vill inte ha någon statlig jämställdhetspolitik alls – men också i hur man arbetar. Det är inte ett ansvarstagande arbetssätt. Moderaterna ar en historia av att vara ett statsbärande parti men nu bryr de sig inte ens om att ta reda på hur deras förslag påverkar. Även i klimatpolitiken har de gått väldigt hårt fram och slaktat den i budgeten.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.