– Utredningen föreslår 83 åtgärder inom 15 områden, vilket visar på den bredd och omfattning som omställningen kräver. Men det handlar till stor del om att vi praktiskt ska genomföra det vi egentligen vet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vilka åtgärder ser ni skulle ha störst effekt?
– En avgörande faktor är att få med näringslivet på tåget och få dem att arbeta självständigt med de här frågorna. Även om kommunen är en stor verksamhet står företagen för den stora delen av utsläppen.
Hur ska ni göra det?
– Det handlar mycket om att stödja hållbara investeringar, som till exempel att underlätta att lägga solceller på taket istället för att ta ut avgifter.
Hur ska det finansieras?
– Många av åtgärderna har en ingångskostnad, men på lång sikt ses de som en besparing, till exempel nya byggnadsmetoder som är hållbarare i längden. Att bygga hus och infrastruktur helt och hållet fossilfritt, inklusive material och alla komponenter, är en utmaning. Nu testar vi att bygga en förskola 100 procent fossilfritt för att ta fram en metod för det här.
Kommer det att krävas skattehöjningar?
– Inte som vi bedömer nu, utan det handlar mer om hur vi omfördelar resurser och ändrar sättet vi jobbar. Vi har börjat avsätta pengar, bland annat tio miljoner kronor om året för att ställa om förvaltningen inom kommunen, vilket säger en del om hur mycket som måste göras.
Samtidigt hade kommunen ett överskott på 2 miljarder förra året ...
– Ja, det beror delvis på att vi inte gjort sådant vi planerat att göra, så det är inte enbart till godo. Men det visar att vi har pengar. Problemet är inte att vi inte har ekonomi att göra förändringar utan att vi inte vågat ta besluten tidigare.
Vilka är de största utmaningarna?
– I vår egen verksamhet finns flera utmaningar. Framför allt handlar det om fossila bränslen i bil och flygtrafik, som kommunen inte kan styra helt själv, där behövs statliga styrmedel.
– Vi måste också sluta stödja sådant som är fossilbaserat, och där finns ju en del målkonflikter. Till exempel inom besöksnäringen, där kommunen med ena handen säger att vi måste minska flygandet och med andra handen vill locka fler långväga turister med flyg. Utredningen har nu återremitterats för att tydligare belysa just sådana målkonflikter och hur klimatet bör prioriteras där.
Hur ska ni hinna bli fossilfria till 2030?
– Det är en tydlig insikt att tidsaspekten blir tajtare och tajtare. Om vi pratar 1,5-gradersmålet har vi redan använt det mesta av koldioxidbudgeten till 2030, så vi måste ställa om snabbt.
Går det?
– Lika stressad som man kan bli av hur mycket som behöver göras, måste man inse att det går om vi inte väntar utan bara sätter igång och gör de här förändringarna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.