Skatteverket kommer i veckan att återbetala 30 miljarder skattekronor till 3,7 miljoner privatpersoner. Pengarna består av allt från grundavdrag, jobbskatteavdrag, Rot- och Rut-avdrag till ränteavdrag. Vilken av dessa poster som är den största vet inte Skatteverket själva.
Moa Björnson, tidigare initiativtagare till kampanjen Julskatteuppdraget, vad tänker du om att Skatteverket betalar tillbaka en summa som är lika stor som Sveriges biståndsbudget?
– Ja, det är väl bra att folk lämnar in sina deklarationer ordentligt och betalar skatt. Men vi kanske från början borde ha ett upplägg där resurser används bättre än till avdrag åt medelklassen. Särskilt som många kan tänka sig att vara utan ett femte jobbskatteavdrag.
Är det så?
– Ja, när vi drev kampanj kring frågan fick vi många som skrev på, även personer som vi inte hade väntat oss. Det blev inte en uppdelning mellan vänster och höger. Personer i medelklassen som hade bra inkomster sa helt enkelt att de inte behövde inte 300 extra kronor när samhället ser ut som det gör.
Vad skulle man göra med pengarna istället?
– Det är väl grundläggande satsningar i välfärden. Skola och vård. Men framför allt tycker jag att det är vanskligt att ställa frågan som att det är jag som ska bestämma det. För då har vi debattörer som tycker att vi ska ha det som i USA, att privatpersoner ska kunna lägga pengar på välgörenhet och själva avgöra vart de ska gå. Vitsen med att betala skatt är att den ska finansiera välfärd där den behövs, baserat på kloka ekonomers beräkningar.
Men om man nu sitter med några extra tusenlappar i återbäring och inte riktigt tycker att man behöver dem, vad tycker du att man ska göra?
– Lägg dem på något bra och långsiktigt nyttigt! Egentligen vill jag ju att vi ska kunna betala tillbaka pengarna till Skatteverket igen, men det får man inte. Men det räcker med att se sig omkring så förstår man att pengarna kan göra nytta för andra människor. Folk tigger på gatorna.