Vinstdrivande bemanningsbolag har de senaste åren även slagit sig in i skolans värld. Svårigheterna att rekrytera lärare har öppnat upp för en ökning av hyrlärare. Tidigare i år kom ett beslut från Skolinspektionen om att rektorer inte får plockas in från bemanningsföretag utan måste anställas av huvudmannen. Skoljuristen Ingela Fehér menar att samma sak gäller lärare.
– Om man tolkar entreprenadreglerna som finns i 23:e kapitlet i skollagen strikt, så står det ganska tydligt i vilka fall man får hyra in personal för att bedriva undervisning. Själva definitionen av entreprenad är att man sluter avtal med en enskild fysisk eller juridisk person om att utföra uppgifter inom utbildning eller annan verksamhet inom skollagen.
– Annan verksamhet är sådant som inte är relaterat till kärnverksamheten, alltså undervisningen, såsom elevhälsa, tilllagningskök, vaktmästare och allt möjligt runt omkring. Det är inte undervisning, så där får man hyra in personal. Men när det gäller undervisning är det väldigt strikt reglerat. Tittar man på paragrafen 23:3, när det gäller grundskola och gymnasieskola, då får inga uppgifter som rör undervisningen läggas ut på entreprenad, förutom de undantag som anges. Undantagen är framför allt modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmålet, det får man lämna på entreprenad. Samt undervisning i karaktärsämnen på estetisk profil eller yrkesinriktad profil på gymnasiet.
Betyder det alltså att de allra flesta lärarvikarier måste vara anställda av kommunen eller den fristående huvudmannen? Att gå via bemanningsföretag blir alltså ett entreprenadförhållande?
– Precis. Så är det om man tolkar det här ordagrant. Bemanningsföretagen säger ofta att det är för kortare inhopp och det är för att täcka upp. Syftet är ju bra, det kan ju vara svårt att få in behöriga vikarier i sin organisation. Men ska man verkligen följa lagen så borde man ha en intern vikariepool på en kommun eller skolkoncern och ha sin vikarieverksamhet på det sättet.
Hur har branschen kunnat växa sig så stor, om företeelsen med att hyra in lärare ligger i en gråzon rent lagligt?
– Det har inte blivit något rättsfall på det här. Det finns flera gråzoner i samhället där man laborerar och ser att man kan få in pengar på något. När foten inte har satts ned så tydligt så kör man nog på. Samtidigt tycker jag att det är tydligt i skollagen, det är inte tillåtet. Men det har väl vuxit fram utifrån att det finns ett stort behov. Det krävs nog en tydlig dom eller beslut innan något händer.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.