– Vi har det sämsta skyddet i Europa mot en förändring av demokratin i grunden. Har man en majoritet i riksdagen kan man före ett ordinarie val ta ett beslut om att avskaffa demokratin. Efter valet tar man sedan ett beslut till så är det klart, förutsatt att man får fortsatt majoritet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Om vi får en regering som är illvillig och icke-demokratisk kan den också byta ut rikspolischefen och riksåklagaren och på så sätt avdemokratisera samhället ganska snabbt. Förr hade riskdagen tillsättningsmakt, men det lades över på regeringen då man litade på att inget majoritetsparti var tillräckligt fascistisk för att göra någonting drastiskt. Jag tror vi är fruktansvärt naiva. I många år har vi haft goda ledare i det här landet vilket har gjort att vi har klarat oss, men hade vi haft några illvilliga galningar hade det varit lätt att diktera landet dit man ville.
Hur ser det ut i andra länder?
– I Finland måste ett andra beslut om att ändra grundlagarna tas med kvalificerad majoritet, medan Norge har en regel i sin författning om att man inte alls kan göra ändringar som går i strid med det grundläggande statsskicket. Och Tyskland har helt förbud mot att avskaffa demokratin genom en särskild paragraf i konstitutionen som säger att man inte kan avskaffa demokratin, statsskicket eller mänskliga rättigheter.
Varför ser det ut såhär i Sverige?
– Vi hade en stark hegemoni av socialdemokrati och till viss del borgerlighet som trodde på demokratin, så man har sett folkmakten snarare än konstitutionen som garanti för demokratin.
Hur stort problem är det?
– Vi har en fullständig förändring i den politiska kulturen med den här typen av oerhört icke-demokratiska rörelser som Sverigedemokraterna och andra, som i grunden inte har respekt för mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. Man har ju öppet börjat sortera folk utifrån vilka som är svenskar och inte, och om dessa rörelser nu börjar få 20 procent och mer så börjar det bli riktigt farligt.
Vilka förändringar borde ske?
– Riksdagen borde ha vetorätt över utnämningar av generaldirektörer och vi borde genast genomföra förändringar som stärker grundskyddet för demokratin.
Kan man dra några paralleller till länder där demokratin har avskaffats?
– Se Turkiet, till skillnad från i Sverige har president Erdogan visserligen kunnat införa undantagstillstånd i fredstid, men det gjorde ju att han kunde sopa in hela oppositionen i fängelse och hålla ett riksdagsval med total kontroll över medierna.
– Eller ta Polen, där regeringen kunde ta in nya chefer för tv och radio och sedan göra sig av med 50 procent av de anställda. I Sverige skulle man kunna göra likadant, vad gäller public service borde man i grundlagen ge hela utnämningsmakten till riksdagen för att garantera dess oberoende.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.