2013 gjorde Novamedia ett resultat på 100 miljoner kronor, men 2014 gick det ned till 75 miljoner. Trots det ökar lönekostnaderna och i dag tjänar en person i företaget i snitt 43 000 kronor i månaden.
Mest tjänar vd:n Niclas Kjellström-Matseke med en årslön på 2,7 miljoner kronor inklusive bonus, vilket kritiserats på flera håll.
Stor del till välgörenhet
Postkodslotteriets presstalesperson Roger Magnergård förklarar för Dagens ETC att han inte håller med om att lönen skulle vara orimligt hög:
– Jag tycker att den är fullt rimlig, han leder ett företag med 200 anställda.
Postkodlotteriet underhåller en stor del av den svenska välgörenhetsvärlden. Både Världsnaturfonden och Bris tillhör förmånstagarna som har fått hundratals miljoner av Postkodlotteriet. Men att de skulle sitta i knät på företaget vill de inte säga.
– Visst kan man se det som att man sitter i knät, men vi ser det snarare som att vi har ett samarbete med andra organisationer som donerar pengar till oss, säger Bris tillförordnande generalsekreterare Karin Bergelv.
Hon vill inte spekulera i vad som skulle hända om Postkodlotteriet inte längre gav pengar till Bris.
– Det är väldigt svårt att sia om, vi är en organisation som lever på insamlade medel och då hade vi såklart fått söka pengar någon annanstans ifrån. Det är en väldigt liten del som kommer från staten så vi är beroende av donationer, fortsätter Karin Bergelv.
Världsnaturfondens generalsekreterare Håkan Wirtén är inne på samma spår:
– Det är klart att vi hade kunnat göra mycket mindre utan dessa pengar.
Som en av de största förmånstagarna fungerar ni som ett skäl till att delta i Postkodlotteriet, hur tänker ni kring det?
– Det där är en avvägning som vi alltid gör, att det ska leda till det vi är till för och att vi inte blir utnyttjade i greenwashing. Och det är klart att om vi hade tyckt att det varit ett utnyttjande av vårt varumärke hade vi inte gjort det här.
Enligt Roger Magnergård spelar 2014 års resultat inte någon roll för mycket pengar man ger till sina förmånstagare. Novamedia vinstmaximerar inte, men det gör Postkodlotteriet för att kunna ge så mycket pengar som möjligt, berättar han. Men Novamedia fakturerar just Postkodslotteriet för sina kostnader.
– Våra skyldigheter är att försöka skapa ett så stort överskott som vi bara kan för att förmedla till våra förmånstagare, sedan går vi igenom deras verksamheter en gång om året för att se om de uppfyller våra krav för förmånstagare. Sedan försöker vi själva vara så transparenta som det bara går.
De 33 procent som Postkodlotteriet skänker vidare till sina förmånstagare är högre än många andra svenska aktörers, men gör man en jämförelse internationellt kan man till exempel hitta systerorganisationen Postkodlotteriet i Holland som skänker hela 50 procent. De två förmånstagare som får överlägset mest pengar är dessutom inom samma koncern: Postkodlotteriets kulturstiftelse som har tagit emot 550 miljoner kronor sedan 2010 och Svenska Postkodsstiftelsen som tagit emot 759 miljoner sedan 2007. Det kan jämföras med Världsnaturfonden som tagit emot 435 miljoner sedan 2006.
– Varför det är på det viset är väldigt enkelt, de används bland annat till att hjälpa nya organisationer som ännu inte är etablerade att starta. Det finns krav för hur man förmedlar pengar från Lotteriinspektionen, säger Roger Magnergård.
Helt beroende av bidrag
Rädda barnen har också fått hundratals miljoner genom årens lopp från Postkodlotteriet och Marie Dahlgren, som är chef för företagssamarbeten, säger att det är en väldigt viktig del av verksamheten.
– Utan dessa pengar hade vi fått omfördela eller lägga ned de verksamheter som pengarna går till, säger hon.
Känns det som att ni är beroende av Postkodlotteriet och därmed mindre fria i er verksamhet?
– Vi försöker sprida vår finansiering till många olika företag och privata givare. Självklart är Postkodlotteriet ett vinstdrivande bolag och vi har krav på var pengarna kommer ifrån. Det är viktiga pengar som kommer från Postkoden, det är 50 miljoner kronor årligen, men vi omsätter en miljard och med tanke på att vi har en så stor spridning på vår finansiering så har vi en situation som är hållbar.