BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Odlingen i lokalen och försäljningen av grönsaker är bara en del av vår verksamhet. Vi ägnar oss även åt kursverksamhet, studiecirklar och konsultation, förklarar Niklas Hjelm som är ordförande i Hemmaodlat och har ett finger med i alla delar av organisationen.
Han pratar om hur häftigt det är att odla hemma i lägenheten och han vill gärna inspirera andra att göra samma sak. För honom är kopplingen mellan odling och mat väldigt stark. Hjelm gillar att gå in i vardagsrummet, plocka lite grönsaker och kryddörter och sedan fixa en pinfärsk sallad ute i köket. Många andra tänker på samma sätt. Föreningen Hemmaodlat har ett 70-tal medlemmar över hela landet, varav en del bor i Stockholm och Göteborg.
– Hittills är vår förening i Malmö den enda i sitt slag i landet. I Stockholm till exempel vill de gärna att vi startar en filial, där finns stor efterfrågan på en verksamhet som denna, berättar Hjelm.
Växter och fisk odlas tillsammans
Odlingsformen som Hemmaodlat pushar för heter akvaponik. Denna miljösmarta teknik går ut på att växter och fisk odlas tillsammans i ett slutet system av vatten. Konstgödsel behövs inte eftersom växterna får sin näring från fiskarnas avföring. Den innehåller ammonium som omvandlas av bakterier till nitrat och som i sin tur göder grönsaker och örter. Vattnet rinner därefter genom ett par olika filter och återförs rent och friskt till fiskarna. Tack vare det slutna systemet blir vattenåtgången minimal och näringsämnena försvinner inte ut i vattendragen där de kan orsaka övergödning.
I Hemmaodlats lokal växer det mesta på höjden i ”torn” försedda med en öppen slits längs sidan. Inuti tornen finns sammanpressade plastfibrer i vilka växternas rötter får fäste genom att slingra sig in. Plastfibrerna och rötterna genomströmmas av det näringsrika vattnet från fisktanken. Tanken innehåller för närvarande tilapia, eller munruvare – en varmvattenfisk. Fiskarna utfodras med ett specialfoder som går att köpa i Sverige. Tilapia anses vara en mycket god fisk men kan inte köpas från Hemmaodlat som tillsvidare inriktar sin försäljning helt på det gröna.
– Vår grönsaksproduktion är 100 procent ekologisk, men vi kan inte få den godkänd av Krav eftersom vi inte odlar i jord. Vi anser så klart att begreppet odling borde få en vidare betydelse och även omfatta modern vattenodling.
”Det är fascinerande att odla”
Akvaponik är ännu inte någon vanlig odlingsform i Sverige, men den har funnits i enklare former i både Asien och Sydamerika under flera tusen år. Till exempel har man i Sydostasien traditionellt kombinerat ris- och fiskodling. Den moderna småskaliga versionen av akvaponik, anpassad till stadsodlingstrenden, är i dag vanligast i Australien och USA.
– Jag tror vi får se betydligt fler akvaponiska odlingar i Sverige i framtiden, exempelvis genom investeringar av bostadsrättsföreningar, kooperativ och restauranger. En variant är att bygga växthus på tak. På vintern kan de värmas med spillvärme från byggnader och industrier, säger Hjelm.
Han påpekar att lokala odlingar är viktiga eftersom många grönsaker når oss först efter långa transporter vilket medför både svinn och föroreningar av miljön. Fler människor behöver därför engagera sig i närodlat i städerna, och inte bara i form av projekt. Man ska kunna försörja sig på verksamheten, menar Niklas Hjelm.
– Det är fascinerande att odla. Du utgår från något som verkar helt dött, men med hjälp av lite vatten, ljus och värme spirar plötsligt en växt!