VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
– Jag är alltid i första hand Växjöbo och tar självklart med mig mycket av de tankar och diskussioner som förs lokalt, säger Åsa Karlsson Björkmarker, som var en av veckans inbjudna talare.
”Viktigt arbete”
Utöver att vara kommunalråd från Växjö omvaldes även Åsa Karlsson som ordförande för ICLEI för ett par veckor sedan och det är i denna roll som hon har deltagit under klimatmötet. ICLEI är en global organisation för städer och kommuner som aktivt arbetar med hållbar utveckling, i dag har nätverket över 1 000 medlemmar.
– Uppdraget är väldigt hedrande då arbetet inom ICLEI är viktigt både för Växjö och världen, genom nätverket kan vi sprida
vår kunskap och vi får dessutom ett brett kontaktnät. Att en så
liten kommun som Växjö kan vara med och påverka globalt
är jätteroligt.
Parisavtalet, som mötet var en uppföljning av, förhandlades fram i december 2015 och ses som den hittills största framgången i de pågående klimatförhandlingarna. Avtalet slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till två grader samt att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Att Donald Trump har meddelat att USA ska dra ned på sitt engagemang kommenterar Åsa med att det nu krävs ett ännu större driv på lokal nivå.
– Många representanter från lokal nivå har deltagit under
förhandlingarna, bland annat den tidigare guvernören Arnold Schwarzenegger. Från dessa deltagare har budskapet varit
tydligt – oavsett vad Trump säger så kommer de att fortsätta jobba för miljö- och klimatfrågor. Den lokala kraften är enorm och tillsammans kan vi påverka. ”Local is the new black”, det är en slogan som verkligen har genomsyrat veckan.
Det är ingen slump att just Växjö har bjudits in till ”finrummen” inom det internationella miljöarbetet, organisationen ICLEI var de som i början av 2000-talet beskrev Växjö som ”Europas grönaste stad” – ett uttalande som sedan ledde till kommunens numer välkända slogan.
Måste inge hopp
– Rent historiskt har vi länge
legat i framkant, men vi kan inte för den delen nu sätta oss ned och
vara nöjda. Arbetet måste fortsätta och jag är helt övertygad om att det är i vardagsarbetet som förändringarna sker. Även
Sverige ligger i framkant här och jag tror det är viktigt att politiken ska arbeta för att hitta nya lösningar och inge hopp – det är
inte bara en dyster framtid som vi går till mötes. Att lösa framtidens utmaningar är ett lagarbete och jag tar med mig att det finns en enorm vilja från världens lokala aktörer. Det går inte att backa sig in i framtiden och där är vi helt överens.