Träningen pågår för fullt i Tipshallen och på lördag är det dags igen för match då laget möter Alingsås på hemmaplan. Serien avslutas i mitten av november, men redan i oktober stod det klart att Växjö DFF:s ledning i tabellen var ouppnåelig för andra lag. För första gången kommer nu det relativt nya laget att ta plats i högsta serien.
– Det här är skitkul, jag har varit en del av föreningen sedan de startade i division 2. Det är självklart fantastiskt kul att vara tränare för ett gäng som vill och kan göra bra ifrån sig, säger Pierre Fondin, tränare för Växjö DFF.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Växjö DFF bildades 2014 och kvalificerades i oktober 2015 för spel i Elitettan, näst högsta serien inom svensk damfotboll. Nu har laget tagit steget upp i högsta serien inför säsongen 2018.
– Många pratar om oss just nu och det är självklart jätteroligt. Att vi har klarat målet med att gå upp i högsta serien känns fantastiskt, nu är siktet inställt på att vi ytterligare ska etablera oss, säger Jonna Ståhl, lagkapten i Växjö DFF.
Hon berättar att hon själv har spelat fotboll sedan sex års ålder och målet är klart – att försörja sig som professionell spelare på elitnivå. Men trots fyra träningspass i veckan och tre matcher så krävs det en ytterligare inkomst för spelarna.
– Det ultimata hade självklart varit att göra detta på heltid, men då måste man flytta utomlands. Självklart är det tufft, speciellt om man har ett fysiskt krävande jobb vid sidan av. Med bara ett par lediga dagar i veckan så blir det svårt, men man måste ju försörja sig på något sätt. Samtidigt vill vi ju alla göra detta.
Stor löneskillnad
Det är fortfarande stor skillnad mellan sponsorintäkterna för dam- och herrlag och trots det att Växjö DFF nu tar plats i högsta serien ligger lönerna långt under det som skulle klassas som ”normalt” i allsvenskan för herrar.
– Ingen vill sponsra oss på samma sätt och det känns verkligen tråkigt. Jag blir ofta arg, även om media uppmärksammat oss på grund av segern så spelar vi fortfarande inte på samma villkor. Det finns många fördomar om oss, bland annat att vi inte skulle vara lika starka som herrarna på planen. För oss handlar det om att motbevisa alla nej-sägare just nu, säger Jonna Ståhl.
Lönerna för damlag är ofta bättre i utlandet och trots avancemanget finns här inga miljonkontrakt att hämta.
– Heter det damfotboll så borde det även heta herrfotboll, annars kan vi bara kort och gott kalla det för vad det är – fotboll. Jag hoppas på att det går åt rätt håll och vi har gjort ett bra jobb, men det dröjer nog innan vi ser en förändring.
Mycket kan ändras
Pierre Fondin håller med om att mycket fortfarande kan ändras i synen på dam- respektive herrfotboll.
– Så länge som ordet fotboll utgår från att det är män som spelar så har vi en lång väg att gå. Pengarna styr och det är fortfarande där som sponsorer fokuserar, även tjejer som växer upp med drömmen om att bli fotbollsproffs måste kunna se en framtid inom sporten. Jag hoppas att Växjö ser vikten av att laget nu går upp till högsta serien och att vi kan få hit andra. Nu är målet att fylla läktarna till nästa säsong.