Det visar flera stora studier från Chess – Centre for Health Equity Studies – som är knutet till Karolinska institutet och Stockholms universitet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Det har länge funnits en oro för att växelvis boende efter skilsmässa ger upphov till stressade barn. Särskilt barnpsykologer har varnat för att det kan innebära stora svårigheter för barnen att tvingas flytta mellan sina föräldrar och att det växelvisa boendet skapar en rotlöshet i den nya generationen.
Nu har flera studier visat att oron verkar ha varit överdriven, rapporterar Forskning.se. Enligt forskarna forskarna på Chess-projektet Elvis har samtliga studier som gåtts igenom visat att barn som bor växelvis i själva verket är mindre stressade än barn som inte flyttar mellan föräldrarna.
– De problem som kan finnas med att behöva flytta mellan två hem verkar vara underordnade att man får vardagsföräldraskap med båda sina föräldrar, säger Malin Bergström, psykolog och forskare, som arbetar med projektet.
Stressande när en förälder försvinner
Malin Bergström menar att barn har en förmåga att anpassa sig.
– Om barnet lever i en familj där föräldrarna är nöjda med sina liv och där det inte finns gapande känslomässiga hål av att en förälder har försvunnit så tror jag att barnen accepterar att de flyttar mellan mamma och pappa. Det som är stressande för barn är om en förälder försvinner utan att man förstår varför. Eller om det är konflikter i familjen.
Vanligare boendeform
Ingenstans i världen är det växelvisa boendet så vanligt som i Sverige. Var tionde barn på högstadiet bodde 2009 växelvis, visar forskningen från Chess. Men boendeformen blir allt vanligare även på andra håll i världen. Det är enligt Forskning.se vanligt med växelvis boende i Belgien, Holland och Danmark och ökar även i östländer som Rumänien. Det är fortfarande mindre vanligt i bland annat Finland, Tyskland och Storbritannien.