– Sverige gamblar med våra liv. Jag är så arg, säger en ung kvinna, som är gravid med sitt första barn.
– Om jag kunde skulle jag flytta till Norge eller Finland och be att få föda där istället.
Vårdportalen 1177:s information om graviditet och coronavirus är knapphändig: “De flesta som är gravida kommer att uppleva milda eller måttliga symtom som liknar förkylning eller influensa”, slår man fast. “Den som har andra sjukdomar som till exempel svår lungsjukdom eller diabetes, kan vara i det som kallas för riskgrupp, då kan man få en svårare sjukdomsbild.”
Kliniker väljer olika lösningar
På landets förlossningskliniker skiljer sig den tillgängliga informationen åt. På stora Södersjukhuset i Stockholm har man begränsat antalet medföljare till en person som ska föda för att minska risken för virusspridning. I “speciella fall” får föderskan ha med sig en frisk doula, alltså ett specialiserat förlossningsstöd, utöver medföljaren. Före förlossningen är enbart den havande kvinnan välkommen på ultraljudsundersökningar.
På den förlossningsklinik där den gravida kvinnan och hennes barn avled, och där man inte vill uttala sig om fallet, är en frisk partner eller annan medföljare välkommen.
Riskgrupp i Storbritannien
I bland annat Storbritannien har expertisen inkluderat gravida på listan över riskgrupper. Gynekologer och barnmorskor känner sedan länge till att vissa gravida får en minskad förmåga att hantera virusinfektioner – även om det hittills inte verkar som om gravida drabbas särskilt hårt av just coronaviruset. Men, skriver Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, som är ansvariga för riktlinjerna, man ser ändå anledning att vara försiktig. Inte minst då kunskapen om coronavirus fortfarande är så bristfällig.
I början av april gick också den danska Sundhedsstyrelsen ut med ett påbud om att havande som är verksamma inom socialtjänst och vårdyrken ska arbeta hemifrån från sjunde graviditetsmånaden. Danskarna hänvisar till utländska studier som visar att coronasmittade gravida riskerar att föda för tidigt.
”Det saknas evidens”
Sverige gör – likt WHO, Världshälsoorganisationen – en annan bedömning.
– Det saknas evidens för att gravida skulle utgöra en riskgrupp för svår covid-19-sjukdom, svarar Folkhälsomyndighetens presstjänst.
Folkhälsomyndighetens skriver på sin sajt bland annat att jämförelser med andra sjukdomar orsakade av Sars-coronavirus och Mers-coronavirus visar att covid-19 medför färre komplikationer hos gravida, men att “som med alla lunginflammationer kan risken för allvarlig sjukdom vara något större, särskilt i slutet av graviditeten”. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida kvinnor “vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar”.
Kräver separata BB-avdelningar
Nätverket Föda Lugnt oroas över att gravida riskerar att smittas på landets sjukhus och föreslår i ett brev till socialminister Lena Hallengren (2/4) att separata, barnmorskeledda enheter införs som en tillfällig och akut åtgärd.
Detta för att minska smittspridningen i förlossningsvården och “för att trygga de födandes upplevelse av förlossningen i enlighet med WHO:s riktlinjer”. Föda Lugnt har ännu ej fått något svar.