Rödingens och öringens dag anordnas varje år av länsstyrelsen. Evenemanget brukar locka hundratals människor som vill följa vätternrödingens parningslek vid strandkanten i bland annat Huskvarna hamn.
– Om väderförhållandet är bra kan man nog se ett hundratal fiskar. De leker väldigt strandnära och är lätta att se, de får en väldigt fin lekfärg, särskilt hannarna, berättar Daniel Rydberg, fiskerikonsulent på länsstyrelsen.
Vätternröding räknas dock till en av Sveriges giftigaste fiskar. Restaurang Oasen i Jönköping serverar fisken, en uppskattad maträtt säger kocken Joakim Johansson:
– Det är den dyraste rätten vi har, jag tycker att det är jättegott med röding.
Han ser inga problem att servera vätternröding trots att den är giftig.
– Gästen får ju bestämma själv. Folk har så mycket kunskap att de har koll på sånt, men kommer det någon som är gravid så informerar vi om riskerna, säger Johansson.
Nya gifter
Varje år tas prov på Vätterns vatten och fisk, bland annat för att mäta nivåerna av miljögifter. Främst är det gamla miljögifter som PCB, dioxin och DDT som utgör problemet.
– Det är gamla synder som vräktes ut i sjön på den tiden när det inte fanns några utsläppsgränser. Man besprutade ju människor med DDT för att döda löss, men nu vet vi bättre, säger Måns Lindell, som berättar att de gamla miljögifternas koncentration nu stadigt minskar.
– Tyvärr började det på en hög nivå och det kan finnas kvar väldigt, väldigt länge. Användningen av PCB hade sin kulmen på 50-talet, så vi pratar hundraårsperspektiv.
Frågan är dock hur mycket vi människor egentligen har lärt oss av våra misstag. Nya miljögifter, exempelvis flamskyddsmedel, brandsläckningsmedel, impregnering och kosmetika, hittas i allt högre grad i fisken.
– Vi lever i en kemikaliecocktail och är omgivna av en sådan fruktansvärd mängd kemikalier som vi sprider omkring oss. Vi har inget system för att ta hand om det, reningsverken är inte byggda för det, säger Måns Lindell.
Vätternrödingen värst
En rapport från Naturskyddsföreningen visar hur giftig vätternrödingen är. I en jämförelse mellan tolv olika fiskarter från olika håll i världen – bland annat bonit från Stilla havet utanför Filipinerna och nilabborre från Uganda, men också gråsej och sill från svenska Nordsjön – var det just vätternrödingen som stack ut. Faktum är att vätternrödingen ofta används som indikator vid olika tester, just för dess höga gifthalt.
– Det är en erkänt kontaminerad fisk, som vi använde som en kontroll, ett slags ”worst case scenario” att jämföra med, berättar Naturskyddsföreningens Ulrika Dahl, författare av rapporten Den flamsäkra fisken.
Gifterna riskerar främst att leda till fosterskador hos gravida, men misstänks även ligga bakom cancer, infertilitet och påverka hjärnans utveckling.
En central fråga är: Bör man äta vätternrödingen?
– Vätternrödingen tillhör den kategori som jag skulle rekommendera att man avstod ifrån. Halterna är så väldigt höga i den fisken och den typen av ämnen är sådana som stannar kvar i kroppen under en lång tid, säger Ulrika Dahl.
Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet menar att man bör följa livsmedelsverkets rekommendationer:
– Man ska vara försiktig, men är man pensionär så överväger nyttan skadan. Vi äter generellt sett för lite fisk och får istället andra välfärdssjukdomar.
Vad behöver göras för att minska gifterna i fisken?
– Vi behöver en ha en lagstiftning som gör att vi snabbare kan förbjuda nya kemikalier.