– I Göteborgsområdet skulle jag säga att den största problematiken är kustbandet. Annars är det lite torrare än normalt men det är inte alarmerande. Det är först när man kommer in mot Ulricehamn och Skaraborgsslätten som det börjar se ansträngt ut, säger Anna Vickman, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hela året torrt
Anledningen till att det är lite vatten just i år och att det finns risk för torka på flera håll i Sverige i sommar är att det har varit en förhållandevis liten mängd nederbörd det senaste året.
– Vi gick in i förra sommaren med ganska normala nivåer, sen blev det torrt under sommaren och hösten och sen en ganska torr vinter och vår också. Så när vi gick in i den här sommaren hade vi lägre nivåer än normalt, säger Anna Vickman.
Regnet som kommit under juni har tillfälligt fyllt på mindre vattendrag och underlättade för växtligheten. Hur omfattande torkan blir avgörs av hur många ytterligare liknande regnfall som kommer under sommarmånaderna, men grundvattennivåerna kommer att förbli låga.
– Det krävs mycket regn väldigt långvarigt för att det ska återgå till normalt, särskilt nu på sommaren när växterna tar upp så mycket, säger Anna Vickman och tillägger att största hoppet är en höst med mycket nederbörd.
Bevattningsförbud infört
De som drabbas hårdast av sänkta grundvattennivåer är personer med egenborrade brunnar, där vattnet helt enkelt kan sina eller saltvatten tränga in i sötvattnets ställe. Kommunalt vatten i tas, i många av Göteborgs kranskommuner, från stora vattenmagasin vars flöde inte påverkas lika enkelt.
– Det vattnet kommer inte att ta slut, men om det blir ansträngt i vissa delar där man använder mindre vattentäkter, så måste den stora försörja fler delar och då kan det bli ansträngt av det skälet att ledningssystemen inte räcker till för att hjälpa varandra, säger Anna Vickman.
Det finns redan ett antal kommuner som har infört bevattningsförbud, som Herrljunga och Svenljunga gjorde i slutet av maj. Det är främst kommunerna själva som kan lägga restriktioner på sina invånare som gäller saker som inte är så nödvändiga, utöver vattning kan det handla om att fylla poolen eller tvätta bilen. men Länsstyrelsen kan även välja att lägga vissa restriktioner på verksamheter som tar från vattendrag och inte har ett specifikt tillstånd.
Vattensituationen är mer ansträngd längre upp längs Bohuskusten än i Göteborgsregionen. Tjörns kommun består i princip bara av kustremsor och är en av regionens nordligaste kommuner. De har tidigare år haft problem med att vattnet tagit slut i vattentäkterna, men i dagsläget ser de få tecken på torka.
– Än så länge är det lugnt. Vi har legat lägre många år förr. Vi har tätat väldigt många läckor på ledningsnätet under året, ett förebyggande arbete, säger Jan Torstensson, driftschef i Tjörns kommun.