– De som får sitt cellprov uppskjutet med anledning av pandemin kommer att få ett erbjudande om självprovtagning. Man loggar sedan in på en hemsida, tackar ja till erbjudandet och får provtagningskitet hemskickat, säger Maria Gjertson, regionområdeschef för barnmorskemottagningarna i Västra Götaland.
Sedan skickas provet till laboratoriet. Om HPV förekommer i testet kallas kvinnan för vanlig cellprovtagning på barnmorskemottagningen.
Enligt Socialstyrelsens rekommendation från 2015 testar Västra Götalandsregionen vid cellprovtagning hos barnmorska även för HPV, vilket innebär att fler förstadier till livmoderhalscancer kan upptäckas. Idag har alla regioner utom en det här arbetssättet.
Fler kommer göra testet
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och enhetschef för Center för Cervixcancerprevention vid Karolinska Institutet, anser däremot att ett självtest för HPV skulle räcka som testmetod.
– Det har funnits en äldre åsikt om att provet blir bättre om det tas av en barnmorska, men det finns verkligen ingen nämnvärd skillnad. Det känns som en tillgänglighetsreform. Det är jätteväl dokumenterat att det finns många fall där kvinnor helt enkelt inte kommer på vanliga besök, men gärna tar ett prov i hemmet. Det kan vara att man till exempel bor långt bort, säger Joakim Dillner.
Regionområdeschef Maria Gjertson tror också att den nya metoden kommer innebära att testet görs av fler kvinnor än tidigare. 2019 kom endast 55 procent av kvinnorna i Västra Götalandsregionen till cellprovtagning inom tre månader efter det att kallelsen skickats ut.
– Det finns kvinnor som kan känna obehag vid en gynundersökning. Språksvårigheter kan också vara en faktor som bidrar till att kvinnor väljer att inte komma. Självprovtagning gör att vi kan nå många fler människor och jag ser inga nackdelar just nu. Det viktiga är att följa upp att kvinnor nappar på sitt erbjudande och gör sitt prov hemma.
Lång starttid
Tillfälliga föreskrifter från Socialstyrelsen gällande egenprovtagning av HPV för alla kvinnor infördes redan i mitten av juli 2020. Enligt Maria Gjertson har det tagit lång tid att starta upp självprovtagningen på grund av en långa kedja med många aktörer som är inblandade.
– Det är barnmorskemottagningen, labb och det finns många it-system som påverkas av omställningen. Det har varit ett komplicerat projekt. Vi påbörjade arbetet direkt efter sommaren och har jobbat med det hela vintern.
Enligt Joakim Dillner är det i synnerhet arbetssättet beträffande it som resulterar i en längre startsträcka när man ska införa metoden.
– Det är inte något rent tekniskt om it-systemen, förändringar inom it går mycket fort i andra sektorer av samhället. Mer pengar till it skulle nog inte heller påverka arbetssättet. Att det går olika fort att ändra en testmetod beror också på att det i vissa regioner finns en stor kritisk massa av engagerade. Erfarenhet av förändringsarbete kan också spela in.
Region Skåne kommer vara först i landet med att införa egenprovtagning för HPV som det primära sättet att testa för livmoderhalscancer från och med hösten 2021. Joakim Dillner spår att alla regioner kommer att använda sig av denna metod i framtiden.
– Min gissning är att de flesta regioner startar självprovtagning nu under detta halvåret som en akut åtgärd för att komma till rätta med vårdskulden under pandemin. Men när man väl kommit igång blir det nog så populärt att man inte går tillbaka till det gamla systemet.
Om det finns en möjlighet till en förändring av arbetet så kommer Västra Götalandsregionen också genomföra den, menar Maria Gjertson.
– Vi får följa det arbetet som görs, för än så länge förordar vårdprogrammet att kvinnor kallas till barnmorskemottagning.