Även när det gäller överbeläggningar ligger Västra Götalandsregionen i botten.
Förklaringen till bottenplaceringarna är enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, att det varit svårt att hitta personal för att hålla vårdplatser öppna, samtidigt som systemet för att skicka hem utskrivningsklara patienter varit dåligt.
– Patienter har fått vänta på att man ska samordna boende och stöd, säger hon.
Ser något bättre ut
Läget ser dock bättre ut i dag än 2018, som är det år SKL hämtat sina siffror ifrån, säger Ann Söderström. Nu finns ett avtal med kommunerna på plats som gör att fler utskrivningsklara patienter kommer hem tidigare.
– Det största problemet vi har nu är att bemanna de vårdplatser vi har, säger hon.
Svårigheterna beror främst på att det inte gått att hitta sjuksköterskor som vill jobba på regionens sjukhus, men under våren har exempelvis Sahlgrenska kunnat öppna 50 av sina vårdplatser igen.
”Har det jättetufft”
Rapporten kom samtidigt som regionens sjukvårdsbudget klubbades. Helén Eliasson, (S), oppositionsråd i regionstyrelsen menar att rapporten visar att det behövs mer pengar i sjukvården.
– Det är precis det budgetdebatten handlade om. Vi har inte tillräckligt med vårdplatser för att kunna jobba med att korta köerna. Vi har mest överbeläggningar i Sverige och det gör att våra medarbetare har det jättetufft, säger hon.
Socialdemokraterna vill skjuta till 1,1 miljarder kronor till sjukvården. Helén Eliasson säger att S vill satsa på egna sjukhus istället för att köpa privat vård och hyrpersonal.
– Den moderatledda ledningen har egentligen inga svar på hur man ska lösa det här utan det är en svångrem för sjukvården 2020, som inte kommer att förändra att vi ligger så dåligt till jämfört med andra regioner, säger hon.
Sökt ordföranden
ETC Göteborg har utan resultat sökt regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, (M), för att bemöta kritiken.
SKL har i rapporten gått igenom totalt åtta fokusområden som rör bland annat ekonomi, förtroende hos patienter, personal och vårdresultat. På flera av områdena rankas Västra Götaland sämre än genomsnittet, exempelvis när det gäller patienternas förtroende och upplevelse av väntetiderna.
Orimliga väntetider
Många, 92 procent, har visserligen fått ett första läkarbesök inom sju dagar och många har också en positiv upplevelse av tillgängligheten på vårdcentralerna. Men trots det tycker bara drygt hälften av invånarna att väntetiderna till vård- och hälsocentralerna är rimliga.
Både vårdcentralerna och sjukhusen brottas också med lågt förtroende.
– Det är det som gör mig mest ledsen och som vi måste göra någonting åt. Det hänger ihop med att vi har överbeläggningar och att köerna för att få vård är långa. Om du är i behov av akut vård får du snabb hjälp och vi har hög kvalitet på vården, men när du väntar på en planerad operation får du vänta alldeles för länge. Det är också ofta svårt att komma i kontakt med oss via telefon. Det är allvarligt att vi som är en skattefinansierad verksamhet inte har högre förtroende, säger Ann Söderström.
Men det finns ljusglimtar i rapporten. Västra Götalandsregionen har få vårdrelaterade infektioner och tillhör de bättre regionerna när det gäller överlevnad vid cancersjukdomar.
– Vi är bäst när det gäller cancer och det beror på att vi jobbar på ett strukturerat sätt utifrån riktlinjerna, säger Ann Söderström.
Ska bryta ner siffrorna
Nästa steg för regionens ledning blir att bryta ned siffrorna i SKL:s rapport, vårdcentral för vårdcentral och sjukhus för sjukhus.
– Vi behöver se var vi har de största bristerna, men också se vilka ställen som är bra för att lära oss av dem, säger Ann Söderström.